În România, PESTE UN MILION DE LOCUINȚE SUNT NEOCUPATE!

Distribuie pe:

Din strategia națională a locuirii, întocmită de Guvernul României, reiese că, la 7,2 milioane de familii, există aproximativ 8,5 milioane de locuințe, ceea ce înseamnă că peste un milion dintre ele sunt libere.

„În prezent, 1,28 de milioane de locuințe din România sunt goale, iar fenomenul migrației masive se suprapune peste un altul, la fel de îngrijorător: România este una din țările cu cea mai mare viteză de scădere a populației din lume. Se preconizează că, până în 2050, populația țării va scădea cu peste 15%. Asta înseamnă că, dacă în 2011 eram, conform datelor recensământului, circa 20 de milioane de români, până în 2050 vom mai fi doar 17 milioane.

Din punct de vedere al nivelului sărăciei, România se situează pe locul 2 în Uniunea Europeană, iar condițiile de locuire sunt cele mai scăzute din Europa. Fondul imobiliar se deteriorează rapid din cauza întreținerii necorespunzătoare și a gestionării inadecvate a clădirilor multifamiliale vechi. De asemenea, multe familii cu venituri scăzute și medii locuiesc în clădiri care sunt monumente istorice sau în clădiri cu risc seismic ridicat, precum și în cartiere dărăpănate, acestea neavând la dispoziție resursele necesare pentru a face îmbunătățirile necesare. Aceste clădiri reprezintă un pericol pentru public și o amenințare la adresa patrimoniului arhitectural al României și a vitalității orașelor, dar ele pot fi considerate ca oportunități de revitalizare a cartierelor.

Orașele importante ale României continuă să se confrunte, în același timp, cu fenomenul extinderii urbane rapide și cu pierderi de populație, cu implicații negative pentru durabilitatea măsurilor cu efect asupra mediului. Lipsa reformelor necesare ar putea determina ca o parte și mai mare din populația tânără dinamică a României să caute oportunități prin emigrare sau ca multe dintre cartierele istorice ale țării să continue să se deterioreze și să fie expuse riscului seismic care a devastat zone întinse din București cu aproape 40 de ani în urmă", se precizează în nota de fundamentare a strategiei naționale a locuirii pentru redefinirea regulilor legate de construcția, finanțarea și reabilitarea locuințelor, elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. 

Lasă un comentariu