ACEȘTI „MESAGERI AI RĂULUI", CARE NE POT DISTRUGE VIAȚA

Distribuie pe:

„Sociopatia este incapacitatea de a prelucra o experiență emoțională, inclusiv iubirea și supărarea, cu excepția cazului în care o asemenea experiență poate fi socotită, la rece, drept o sarcină pur intelectuală".

(Martha Stout, Sociopatul de lângă noi )

Inteligenți, fermecători, însă aroganți și mincinoși, cu mare putere de convingere asupra celor care nu reușesc să le descopere la timp adevărata față, sociopații, acești „mesageri ai răului", reprezintă 4% din populația lumii. Îi întâlnim peste tot: la televizor, în parc, la locul de muncă, la ghișee, în cercul de prieteni, chiar și acasă. Fabulează, înșală, se distrează pe seama generozității, bunei credințe și onestității celor din jur. Sunt sociopații, persoane de care e bine să ne ferim dacă nu vrem să le cădem în capcană.

Cine a fost „diavolul" de alături? Soțul, care te-a înșelat și te-a mințit? Fostul tău profesor de sport, din liceu, sadic și necruțător? Șeful tău, căruia îi făcea o deosebită plăcere să-i umilească pe subalterni? Colegul care ți-a furat ideea și apoi și-a însușit-o? Oare, tu i-ai judecat greșit, sau ei și-au bătut joc de tine, fără urmă de rușine, vinovăție sau remușcare?

 

Specialiștii de la celebra clinică MAYO explică:

Tulburarea de personalitate antisocială, numită și sociopatie, este o stare psihică în care o persoană, în mod repetat, nu are reprezentarea a ceea ce e bine și rău, nu ține cont de sentimentele și de drepturile celorlalți. Sociopații au tendința să-și atragă dușmănii, să-i manipuleze pe cei din jur sau să-i trateze cu asprime ori cu indiferență. Nu se simt niciodată vinovați și nu au remușcări pentru comportamentul lor.

Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială încalcă adesea legea, pot deveni violenți, pot avea probleme cu consumul de droguri și de alcool, de aceea nu sunt în stare să-și îndeplinească obligațiile legate de familie, loc de muncă, școală, societate.

 

Simptome

Semnele și simptomele tulburării de personalitate antisocială pot include:

- desconsiderație pentru bine și rău;

- minciuni persistente pentru a-i înșela sau exploata pe alții;

- comportament dur, cinism și lipsă de respect;

- prefăcătorie sau șmecherie în a-i manipula pe ceilalți pentru propriul lor câștig sau propria lor plăcere;

- aroganță, superioritate, înfumurare, iresponsabilitate;

- încălcarea drepturilor celorlalți, prin intimidare și lipsă de onestitate;

- comportament impulsiv, incapacitate de a-și face planuri de viitor;

- ostilitate, iritabilitate, agitație sau comportament violent;

- lipsă de empatie și de remușcări pentru răul făcut altora;

- asumarea inutilă a unor riscuri, conduită nesăbuită, fără a ține seama de propria siguranță sau de siguranța altor persoane;

- relații interpersonale defectuoase sau abuzive;

- incapacitatea de a ține seama de consecințele negative ale propriului comportament sau de a trage învățămintele din acestea;

De obicei, adulții cu tulburare de personalitate antisocială prezintă anumite semne înainte de vârsta de 15 ani. Acestea includ probleme grave de comportament, ca de exemplu: agresivitate față de oameni și animale, distrugerea de obiecte, înșelăciune, furt, încălcarea gravă a normelor de conduită.

Deși tulburarea de personalitate antisocială durează pe tot parcursul vieții, la unele persoane, anumite simptome se pot diminua, dar nu e clar dacă acest lucru se datorează înaintării în vârstă sau conștientizării consecințelor comportamentului antisocial.

 

Cauze

Personalitatea reprezintă combinația de gânduri, idei, emoții și comportamente care ne fac să fim unici. Este modul în care oamenii percep și înțeleg lumea exterioară, dar și modul în care se autoevaluează. Personalitatea se formează în copilărie și se modelează prin interacțiunea unor tendințe moștenite și a factorilor de mediu. Nu se cunoaște cauza exactă a sociopatiei, dar:

- genele pot favoriza dezvoltarea tulburărilor de personalitate antisocială, iar situațiile de viață pot declanșa acest proces;

- în diverse etape ale dezvoltării creierului pot apărea modificări în modul de funcționare a acestuia.

 

Factori de risc

Anumiți factori par să crească riscul de a dezvolta anumite tulburări de personalitate antisocială:

- tulburări de comportament în copilărie;

- antecedente în familie sau alte tulburări de personalitate, boli psihice;

- traume, neglijare, viață de familie dezordonată, violentă sau haotică, în copilărie.

Bărbații prezintă un risc mai mare de a dezvolta astfel de tulburări decât femeile.

 

Complicații

Complicațiile, consecințele și alte probleme legate de tulburarea de personalitate antisocială includ, printre altele:

- maltratarea sau neglijarea partenerului de viață sau a copiilor;

- abuzul de alcool sau de droguri;

- comportament infracțional sau suicidal;

- alte tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea;

- moarte prematură, cauzată, de obicei, de comportamentul violent.

 

Când se impune un consult medical

În general, persoanele cu tulburare de personalitate antisocială se adresează medicului numai la îndemnul celor apropiați. Dacă apreciați că un prieten sau un membru al familiei prezintă astfel de tulburări, sugerați-i, cu discreție, să apeleze la un medic generalist sau la un specialist în probleme de sănătate mintală.

 

Să-i recunoaștem și să ne ferim de ei!

În cartea ei, „Sociopatul de alături", cercetătoarea Martha Stout identifică cel puțin 10 caracteristici ale acestor „ciudați" și tot atâtea motive care să ne determine să-i recunoaștem și să ne ferim de ei:

1. Au șarm, o aură strălucitoare, care îi atrage pe ceilalți ca un magnet.

2. Sunt mai spontani decât ceilalți oameni, fac lucruri bizare, nu îi interesează regulile sociale, nu au limite în comportamentul lor irațional, extrem de riscant.

3. Nu știu ce înseamnă rușinea, nu se simt vinovați de nimic, trădează, amenință fără să stea pe gânduri, se folosesc de ceilalți, își văd doar propriul interes.

4. Inventează povești fabuloase despre viața lor, exagerează orice întâmplare până la ridicol.

5. Caută să-i domine pe ceilalți, nu acceptă să piardă, își apără cu vehemență propriile minciuni.

6. Sunt inteligenți, adesea peste medie, capacități pe care le folosesc însă pentru a-i nimici pe ceilalți.

7. Nu sunt capabili să iubească, dar pot simula trăiri precum iubirea, compasiunea, pentru a obține ceea ce vor.

8. Sunt convingători, buni oratori, capabili să susțină un monolog captivant, atractiv.

9. Nu-și cer niciodată iertare pentru că, în opinia lor, nu greșesc niciodată. Chiar dacă li se dovedește că au greșit, în loc să-și ceară iertare, sar la atac.

10. Au impresia că dețin adevărul absolut, te pot convinge să crezi că albul e negru și cerul e roșu.

„Sunt sigură că, dacă diavolul ar exista, i-ar face plăcere să ne fie milă de el", conchide autoarea. (surse:csid.ro, goodreads.com, mayoclinic.org)

 

Lasă un comentariu