Trei evenimente deosebit de reuşite, în oraşul nostru, în ultimele două săptămâni!

Distribuie pe:

Concertul de chitară din Cetatea târgumureşeană, organizat de Primărie, a fost reuşit şi din punct de vedere artistic, dar şi pentru că a adunat multă lume bună într-un peisaj pitoresc de care nu multe oraşe se bucură. Deosebit de profesionist a fost festivalul naţional al televiziunilor, Simfest, singurul de gen din ţară, care, la cinematograful Arta, de asemenea, unic în ţară şi printre puţinele din Europa, ca aspect, după cum opinează… mari artişti, a semănat cu festivalurile de film de la mare…de pe vremuri! Merită laude Corina Ruja şi organizatorii de la TVR, gazde şi la cabana Petru Maior din Weekend, unde am simţit o reală atmosferă de…tabără şi am asistat la o conferinţă despre Google a… taberei de şcoală pentru jurnalişti, invitata poloneză pledând pentru sursa prin care găsim absolut orice informaţie dorită pe internet.

Domnul Ioan Stavre, bucureştean expert în geopolitică, a răspuns amabil la întrebarea unde crede că va fi aleasă capitala europeană din 2021, dintre cele patru oraşe rămase în competiţie, opinând că, din păcate, aspectul mitei financiare va fi factorul decisiv, decizia depinzând de… cancelarul Merkel, dar, în opinia acestuia, va fi ales Clujul.

Altă participantă la festival, scriitoare de romane poliţiste, crede că va fi Bucureştiul, fiindcă provine de acolo. Din păcate, despre Timişoara, oraşul din care a plecat Revoluţia, nu spune nimeni nimic.

Un adevărat eveniment neaşteptat de reuşit a fost Vâltoarea mureşeană, care la capitolul cultural, concertistic, a întrecut cu mult Zilele târgumureşene desfăşurate în acelaşi spaţiu - Parcul Municipal. Foarte multă lume s-a bucurat de soare şi de delicatese culinare: viţel la proţap, gulaşuri etc.

Singurul reproş ar fi că nu s-a tradus nici măcar programul festivalului în româneşte, aşa ar fi frumos şi civilizat pentru ediţia viitoare, dar în rest, nota 10 şi pentru acest adevărat eveniment care a capacitat ener-gia şi participarea a mii de târgumureşeni.

Doamna Elena Boca, inginer ca pregătire, a fredonat refrenele formaţiilor vechi ungureşti pe care le ştia din tinereţe, iar Nagy Istvan şi soţia au oferit, la Palatul Culturii, un spectacol de divertisment, în care nu doar copiii s-au prezentat minunat. Şi la muzeu a fost un concert reuşit de chitară. Dar au lipsit alte lucruri necesare de acolo, despre care nu revenim că sunt aceleaşi pe care le ştiţi.

Oricum, Vâltoarea a fost ca o revanşă şi pentru ceea ce trebuia să fie şi nu a fost la Călugăreni, nu a semănat cu un festival roman, la care sincer mă aşteptam să văd piese de teatru şi spectacole muzicale de gen, nu prezentări de armuri şi coifuri sau muzică de Bach, pe care o ascultăm oricum la Filarmonică.

Dar, în mare, este foarte frumos ce se întâmplă în oraşul nostru, mai mult decât în afara lui, de o vreme. Ne sunt oferite evenimente minunate, la început de toamnă, le aşteptăm cu interes pe următoarele!

Lasă un comentariu