ȚIGANII RĂMÂN ROMI

Distribuie pe:

Proiectul de lege pentru revenirea la denumirea oficială de țigan a „persoanelor de etnie romă", inițiat anul trecut de Bogdan Diaconu și Virgil Guran, deputați independenți, a fost respins de Camera Deputaților, în ședința de marți, 6 septembrie 2016.

„Toate documentele și denumirile oficiale din țara noastră să folosească termenii țigan, țigănesc și derivatele lor în loc de rom, rrom sau romani.

Modificarea ar duce la evitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român și cea de rom. Considerăm că România și-a schimbat abrevierea internațională ROM în ROU tocmai pentru a nu lăsa loc interpretărilor în acest sens", explicau inițiatorii, în expunerea de motive.

Întrucât proiectul a fost respins atât de Senat, cât și de Camera Deputaților (for decizional), pentru „persoanele de etnie romă" se va folosi în continuare denumirea de romi.

Reamintim că trecerea oficială la denumirea de rom (rrom) a fost asumată de România printr-un memorandum al ministrului de externe Petre Roman, în anul 2000.

 

 

Lasă un comentariu