SUA: Rapoartele despre complotul rusesc de răsturnare a guvernului Moldovei, “profund îngrijorătoare”

Distribuie pe:

Rapoartele despre un complot rusesc de a răsturna guvernul Republicii Moldova sunt “profund îngrijorătoare”, a afirmat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, într-o conferință de presă, citat de Reuters.

John Kirby a declarat că presupusul complot nu a fost confirmat din surse independente, dar “cu siguranță nu este în afara limitelor comportamentului rus și suntem absolut alături de guvernul și poporul moldovenesc”.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat, luni, Rusia că plănuiește o lovitură de stat în țară cu ajutorul unor cetățeni instruiți militar din Belarus, Serbia și Muntenegru, care ar urma să desfășoare acțiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.

Sandu a precizat că documente primite de la Ucraina, al cărei președinte, Volodimir Zelenski, a denunțat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova, “indică locațiile și aspectele logistice ale organizării acestei activități subversive”.

Sandu a atenționat că forțe din afara Republicii Moldova urmăresc schimbarea puterii de la Chișinău prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, iar în realizarea planului lor, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu a subliniat că toți cei care vor participa la aceste acțiuni îndreptate împotriva statului trebuie să fie trași la răspundere. (Agerpres)

Lasă un comentariu