Ia-ți crucea ta și mergi după Hristos!

Distribuie pe:

Într-o legendă, se povestește că Sfântul Petru s-a dus să se plângă Domnului Iisus, spunându-i nu mai rezista, întrucât crucea era prea apăsătoare pentru el! O găsea prea grea pentru puterile sale.

- Învățătorul meu, nu ți se pare că mi-ai dat tocmai mie, primul tău apostol, o cruce prea apăsătoare? Este adevărat că eu m-am lepădat de Tine, dar este la fel de adevărat și că te iubesc foarte mult. Atunci, Doamne, de ce alți oameni au primit cruci mici, iar eu am primit o cruce enormă?

Iisus i-a răspuns:

- Chefa, trebuie să îți spun două lucruri. Primul: nu Eu fac crucile oamenilor. Al doilea: te credeam mai generos. Dacă este adevărat că mă iubești mai mult decât alții, nu murmura!

Petru, umilit, a încercat să se scuze:

- Doamne, poate că m-am exprimat greșit. Nu ți-am cerut să îmi iei crucea, ci să îmi dai una mai ușoară, cel puțin ca aceea a celorlalți apostoli!

Se spune că Domnul, mișcat de aceste cuvinte, i-a spus lui Petru:

- M-ai convins. Vino cu mine și alege-ți o cruce care îți place!

L-a dus apoi într-o magazie foarte mare, unde erau adunate crucile tuturor oamenilor. Petru și-a dat jos repede crucea și a început să caute. A încercat o mulțime: toate aveau câte un defect: ori erau prea mici, ori prea noduroase, ori prea lungi, ori prea tăioase. Petru s-a învârtit prin toate părțile în căutarea unei cruci potrivite pentru umerii săi. Nu reușea să o găsească. Domnul Iisus zâmbea. Dar, iată, în sfârșit, una, aruncată aproape de ușă. Petru a încercat-o, și iar a încercat-o, și la sfârșit a spus:

- Doamne, ai râs tu puțin de mine, dar iată că până la urmă mi-am găsit crucea potrivită. O iau pe aceasta.

Atunci Iisus a zâmbit din nou și a spus:

- Petru, ai făcut într-adevăr o alegere bună! Fără să îți dai seama, ți-ai pus din nou pe umeri crucea ta, cea pe care ai aruncat-o când ai intrat! Și a încheiat:

- Dragul meu Petru, eu nu fabric cruci pentru oameni; dar dacă ai știi cu câtă grijă, cu câtă iubire, mă străduiesc să fie potrivite pentru umerii și inima fiecărui om! Am încercat personal și de aceea știu ce înseamnă purtarea crucii!

Lasă un comentariu