SĂPTĂMÂNĂ ANIVERSARĂ

Distribuie pe:

În preajma aniversării a şase decenii de la înfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul" (9 octombrie 1956), din Târgu-Mureş, miercuri, 21 septembrie 2016, conducerea instituţiei de cultură a organizat o lunga conferinţă de presă. La această întâlnire a fost invitată mass-media mureşeană, care a fost interesată să audă, din partea conducerii, cum vine în „sprijinul culturii populare".

Pentru a relata activitate care se va desfăşura timp de o săptămână, între 3 şi 9 octombrie 2016, la conferinţa de presă au luat parte Barábasi Attila Csaba, director, Teodor Ţogorean, director adjunct, Leontina Pop, solistă de muzică populară, Florin Cerghedi, coreograf, şi Bambo Zolt, dirijor.

În deschiderea conferinţei de presă, directorul instituţiei de cultură, Barábasi Attila Csaba, în cuvântul său, spunea: „Am ajuns la un moment important din viaţa ansamblului, când împlinim 60 de ani de la înfiinţare, şi 60 de ani consider că este o viaţă în care omul se naşte, creşte, se formează şi dovedeşte în viaţa lui ce este de dovedit. Trăieşte momente mai grele, momente de succes şi cu fericire, şi aşa consider că această perioadă pe care dorim s-o marcăm în viitorul apropiat la începutul lunii octombrie merită să fie marcată aşa cum au făcut foştii noştri înaintaşi".

Din istoricul acestei importante instituţii mureşene redăm faptul că a luat fiinţă la 9 octombrie 1956, printr-un decret semnat de Chivu Stoica, cu titlul de „Ansamblul de cântece şi jocuri". De la înfiinţare instituţia a suferit multe schimbări şi a fost mutată în diferite locuri, până când, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş, a fost renovată clădirea în care funcţiona cinematograful „Unirea", ca apoi să devină sediul permanent al ansamblului.

În continuare, directorul adjunct Teodor Ţogorean a prezentat în câteva cuvinte programul manifestărilor din cadrul săptămânii aniversare, cu apelul călduros ca mureşenii să participe în număr cât mai mare la activităţile care vor avea loc în fiecare zi din săptămâna aniversară.

Au mai luat cuvântul profesorul Iosif Titi Boantă, fost timp de două decenii la conducerea acestei instituţii, care spunea că cei 60 de ani dau mari emoţii, după care a trecut succint în revistă câteva momente din perioada cât a condus instituţia. Au mai vorbit ceilalţi participanţi din partea instituţiei, care au scos în evidenţă realizările şi neîmplinirile prin care au trecut.

Aşadar, timp de o săptămână, începând cu 3 octombrie 2016, la sediul instituţiei vor fi diferite activităţi, printre care spectacolul premieră „De la sate adunate şi apoi la lume date", din 6 octombrie 2016, spectacol în regia maestrului Marin Barbu, în 9 octombrie 2016, care va avea loc la Palatul Culturii, începând cu ora 18.00, spectacolul de gală al celor două secţii cu participarea Corului Filarmonicii de Stat.

Conducerea instituţiei de cultură mureşeană invită pe această cale pe toţi iubitorii de folclor să participe la cât mai multe activităţi care vor avea loc, dând dovadă că sunt alături de artişti şi de această instituţie aniversară.

Lasă un comentariu