Dr. Raed Arafat: „REZIDENȚIATUL ESTE O CHESTIUNE DEPĂȘITĂ"

Distribuie pe:

Prezent la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu-Mureș, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat sâmbătă, 8 octombrie 2016, că marea problemă a României este modul în care este pregătit și recrutat personalul medical și că examenul de admitere în rezidențiat este o chestiune depășită, care nu face altceva decât să îndepărteze medicii tineri.

„Examenul de admitere în rezidențiat este o chestiune depășită. A trecut timpul peste ea și trebuie să începem să ne gândim la soluții, mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Suntem singura țară care scoate medicul la 6 ani, dacă nu trece acest examen de rezidențiat - poate că îl doare capul de dimineață, poate că nu se simte bine - nu trece examenul, îl aruncăm în stradă. El are diploma de medic, atenție! Și vine o țară care îi ia pe toți aceștia, le plătește curs de limbă și îi introduce în rezidențiat fără concurs. O țară care știe să își planifice viitorul și știe foarte bine ce are de făcut ia medicii tineri pe care noi îi lăsăm în stradă și îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, anesteziști etc, iar noi nu vrem să îi luăm în spitale.

Rezidențiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, așa cum se face în state precum Germania, Ungaria etc.

Am reușit în 2010 să facem un regulament pentru medici sub supraveghere, nimeni nu a vrut să îi ia să lucreze cu ei. Și pierdem în fiecare an zeci, nu vreau să spun chiar sute, de medici pe care îi iau alții.

În curând, Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionărilor masive din sistem și dacă până acum această țară a atras mai ales asistenții medicali din România, acum va atrage medicii. E foarte ușor și cu limba, și ca medicul să își ia bagajul să plece, așa cum au făcut asistenții. Numai în UPU Târgu-Mureș, am schimbat garnitura de asistenți o dată și jumătate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregătit, i-am format. Am pierdut 100% asistenții în decurs de 3 - 4 luni și apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat după ce i-am pregătit", a afirmat dr. Raed Arafat, citat de Agerpres.

Cu referire la același subiect, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, a precizat că examenul de rezidențiat pentru absolvenții de medicină este rezultatul unei erori făcute de România în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Rezidențiatul este o chestiune mult discutată în România, a fost o eroare pe care România a făcut-o în momentul negocierilor pentru aderarea la UE pe domeniul sănătate. Suntem legați de o legislație europeană care ar fi permis României, dacă ar fi făcut demersurile necesare, să o schimbe într-un mod specific. Paradoxul pe care îl avem este că absolvenții de medicină nu pot să profeseze în România, dar pot profesa în altă parte. Soluția este o presiune care trebuie să existe dinspre România spre Uniunea Europeană de a reașeza acest lucru în zona în care este așezată medicina dentară și farmacia. Ei când termină au drept de practică, medicii generaliști nu au, ceea ce este anormal. A fost o greșeală birocratică pe care o plătim acum. Trebuie să fie o negociere a României cu UE pentru schimbarea acestei directive", a declarat acesta potrivit Agerpres. 

Lasă un comentariu