Premieră europeană, la Târgu-Mureş: SISTEM DE INJECTARE IMAGINE, LA SECŢIA DE NEUROCHIRURGIE A SCJU

Distribuie pe:

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Adrian Bălaşa, şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş, a dezvăluit că s-a reuşit testarea unei proceduri de injectare de imagini cu ajutorul unui sistem performant, direct în microscopul operator, în cazul a cinci intervenţii pe creier.

„Acest sistem performant de injecţie de imagine, denumit CaptiView, a fost implementat de firma Leica în urmă cu 6 luni, compania alegându-ne pe noi ca prim partener european. Deci, este o premieră nu numai în România, dar şi în Europa.

Premiera medicală s-a desfăşurat în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a SCJU Târgu-Mureş, în perioada 3 - 7 octombrie, şi a constat în injectarea de imagini cu un sistem foarte performant, direct în microscopul operator, astfel încât neurochirurgul poate evita lezarea unor centri vitali care nu pot fi observaţi cu ochiul liber.

Este o conexiune între sistemul de neuronavigaţie, un computer în care neurochirurgul îşi pregăteşte în mod virtual, preoperator, toţi timpii intervenţiei chirurgicale. Astfel, neurochirurgul ştie în orice moment unde sunt limitele procesului patologic a unei tumori cerebrale, care sunt structurile vitale ale creierului care trebuie protejate în timpul intervenţiei chirurgicale. Acest sistem novator asigură o rezectabilitate foarte bună a procesului patologic, în condiţii de siguranţă deosebită pentru pacient.

O intervenţie durează între trei şi zece ore (dimensiunile tumorilor contează mai puţin). Prin metoda amintită, au fost operate tumori voluminoase care au avut 5 - 6 centimetri, o malformaţie vasculară de 2 centimetri şi o altă tumoră infiltrativă de 3 - 4 centimetri. Cu adevărat importantăeste precizia cu care se desfăşoară actul chirurgical şi siguranţa pe care o prezintă pentru pacienţii operaţi", a explicat dr. Adrian Bălaşa.

Sistemul de neuronavigaţie modern a fost pus, gratuit, la dispoziţia Secţiei de Neurochirurgie de către firma Leica, doar pentru o săptămână, un rol important în exploatarea lui revenindu-i dr. Rareş Chinezu, medic specialist neurochirurgie.

Deşi secţia are în dotare microscopul performant, sistemul de neuronavigaţie ar trebui achiziţionat, deoarece cel existent are o vechime de 20 de ani.

Prezent la conferinţa de presă, dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU, a afirmat că microscopul modern a costat 420.000 de euro şi că achiziţionarea sistemului de neuronavigaţie necesită fonduri importante, dar ar putea fi inclus în planul de achiziţii din anul viitor.

 

Lasă un comentariu