Festival-concurs pentru cei mici

Distribuie pe:

La Sighişoara, a avut loc a treia ediţie a festivalului-concurs de muzică uşoară pentru copii şi adolescenţi 6 - 18 ani „Vocea cetăţii 2016", al cărui organizator şi promotor este Fundaţia „ELAN" Bucureşti.

Despre acest festival naţional, am vorbit cu Silvana Andrada Vasilescu, organizatorul proiectului de la Sighişoara, aceasta spunându-ne că locul ales nu este întâmplător, ştiindu-i frumuseţea prin chiar Cetatea Medievală.

La acest festival, se interpretează muzică scrisă de compozitori români, în limba română, iar minorităţile naţionale îşi pot interpreta melodiile respective în limba maternă, opţiune stipulată în regulament, cu cele patru grupe de vârstă consacrate, respectiv 6 - 8 ani, 9 - 11, 12 - 14 şi 15 - 18 ani. În acest an, au luat parte 52 de copii, din toatăţara - Focşani, Buzău, Bucureşti, Baia Mare, Cluj, Piteşti. Câmpulung.

Festivalul cuprinde două părţi, în prima parte a zilei evoluând două grupe, iar după o pauză evoluează celelalte două grupe, urmate de o gală a laureaţilor de anul trecut.

Anul acesta, am avut parte de un microrecital al unei trupe din Bucureşti, a cântat cunoscuta interpretă Corina Chiriac, iar din juriu au făcut parte cunoscutul compozitor Horia Moculescu, participant la toate cele trei ediţii, Stela Enache, compozitorii Nicolae Caragea, Viorel Gavrilăşi Marian Stere, precum şi un reprezentant din partea Primăriei. Un juriu competent, care a notat prestaţia fiecărui copil, a dat note, iar calculatorul a desemnat câştigătorii fiecărei grupe, luându-se în calcul punctajul cel mai mare obţinut.

De la Silvana Andrada Vasilescu, am aflat că toţi laureaţii ediţiilor trecute au repurtat succese deosebite, copiii sunt deosebit de bine pregătiţi, sunt, în general, copii care fac ore de canto de ani de zile, ajutaţi de părinţi, îndrumaţi de profesori.

Ceea ce se întâmplă, an de an, la Sighişoara, poate fi socotit un eveniment cultural de excepţie, una dintre laureatele de anul trecut, Ilinca Maria Băcilă, concurând la „Vocea României" şi ajungând în finală, urmând o carieră frumoasă în muzică. O deosebită impresie a făcut Rareş Maris, tot un laureat al concursului anilor trecuţi, cu a lui voce caldă, plină de expresivitate.

Majoritatea copiilor nu sunt comete în această activitate, ci cu siguranţă oameni care doresc să-şi perfecţioneze ceea ce au început. Nu ne rămâne decât să-i felicităm pe câştigători, pe părinţi, pentru efortul pe care îl fac în promovarea acestor vlăstare, ştiind că în spatele unui cântec se depune foarte muncă, stăruinţă, eforturi considerabile şi - de ce nu? -cheltuieli, nu pentru buzunarul oricui.

Prezenţa primarului Sighişoarei Ovidiu Mălăncrăvean în sala de concert este un semn de apreciere şi respect pentru cei care îşi dedică mare parte din timp promovării tinerilor dedicaţi creaţiei artistice, actului de cultură, muzicii.

Lasă un comentariu