La Batoș a avut loc cea de-a XV-a ediție a Sărbătorii Mărului

Distribuie pe:

Duminică, 9 octombrie, Primăria și Consiliul Local Batoș, împreună cu Asociația „Mărul de Aur" și Grupul Producătorilor de mere Dedrad-Batoș, au organizat cea de-a XV-a ediție a Sărbătorii Mărului. Evenimentul devenit tradițional, s-a desfășurat în centrul Batoșului situat pe Valea Luțului. Sărbătoarea Mărului a fost precedată de manifestări sportive la tenis de masă, șah și tradiționala Cupă „Mărul de Aur" la fotbal. Întrecerile sportive au avut loc sâmbătă în sală și pe terenurile de sport din comuna Batoș. În deschiderea Sărbătorii Mărului, primarul comunei Batoș, Dumitru Dinu Cotoi a spus: „ne aflăm într-o zi frumoasă de toamnă când sărbătorim recolta, dar mai ales îi cinstim pe cei care au făcut posibilă această recoltă, pe cei care trudesc în livezi, în zootehnie sau în orice alt domeniu a agriculturii. Vreau să mulțumesc acestor truditori pentru faptul că, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, în ciuda condițiilor care li se oferă pentru a face agricultură, ei continuă să muncească cu dăruire, ceea ce ați putut vedea la standurile lor, mere, struguri, must, vin, legume, chiar produse prelucrate și o întreagă gamă de produse agroalimentare pe care cei din zonă și vizitatorii le pot procura la prețurile de producător."

Festivitatea de deschidere a continuat cu premierea Cuplurilor de aur, care în această toamnă au împlinit 50 de ani de căsnicie, respectiv familiile Ioan și Ema Matei, Barna Albert și Olga, cărora le-au fost înmânate Diploma de aur. În continuarea evenimentelor pe scena amenajată în spatele școlii au evoluat ansambluri artistice de amatori cu debutul Grupului multietnic din Batoș, urmat de Ansamblul Rosenkranz, Ansamblul Hodăceana, Ansamblul Dedrățeana, grupul Dăscălițelor din Batoș, Ansamblul Flori de pe Mureș, Ansamblul folcloric Maris. Au cântat solistele Maria Suciu, Simona Friciu, Larisa Cotoi, Dorina Oprea, Bianca Pop, Elena Violeta Man, Alexia Aștilean și favoritul publicului Cristian Pomohaci. La Sărbătoarea Mărului au fost prezente oficialități județene, respectiv dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș: „Festivalul Mărului este o sărbătoare care a devenit tradiție, iată, suntem la cea

de-a XV-a ediție care nu se putea organiza în altă parte decât aici, la Batoș, care este una dintre cele mai renumite zone pomicole ale județului. Zona Batoș dispune de condițiile pedoclimatice necesare cultivării mărului. Cred că acest sector trebuie revigorat, cel a producerii fructelor autohtone, iar legea care oferă posibilitatea producătorilor autohtoni, să își vândă produsele în supermarketuri este binevenită. Avem producători care știu cu se mănâncă pomicultura, avem și programe de reconversie a livezilor, astfel că sunt premise pentru revigorarea culturii mărului", a spus dr. Lucian Goga. Președintele Consiliului județean Mureș, Peter Ferenc, a spus: „Sincer să fiu nu am mai fost aici la Batoș de pe vremea când umblam la cules de mere în perioada liceului. Îmi pare bine să fiu prezent aici, la acest Festival al Mărului, care a devenit un obicei, unul extrem de frumos, dat fiind faptul că am ajuns la ediția a XV-a. Cu acest prilej felicit organizatorii, în frunte cu domnul primar Dumitru Dinu Cotoi, pentru că an de an oferă prilejul celor din zonă de a se întâlni la Batoș, cu ocazia Festivalului Mărului. Există și o zicală care spune că dacă în fiecare zi mâncăm un măr, vom sta departe de doctori și de medicamente. Eu vă doresc să produceți multe mere, să vă țină Dumnezeu departe de medicamente și de doctori, pentru că mărul este unul dintre cele mai sănătoase fructe, iar Batoșul și împrejurimile lui reprezintă cea mai bună zonă unde mărul reprezintă cea mai mare avuție."

A mai rostit scurte alocuțiuni Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Câmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, respectiv Vasile Gliga, deputat, care au felicitat, la rândul lor, pe producători și rezultatul muncii lor, menționând că pomicultorii vor fi sprijiniți de Consiliului Județean, în măsura posibilităților financiare, pentru a duce pe mai departe această îndeletnicire a culturii mărului, și nu în ultimul rând, vor susține proiectele de infrastructură pe care le are comuna Batoș.

Lasă un comentariu