Vernisaj la Galeria „Cuvântul liber" Ammar, artistul care pictează… cu un porumbel alături…

Distribuie pe:

...Dezvăluirea a fost făcută publică de doamna Mariana Cristescu - șeful secției de cultură a cotidianului „Cuvântul liber" și președinte al Asociației „Punți de lumină" - miercuri, 12 octombrie, când mica galerie de la sediul ziarului a găzduit vernisajul expoziției „Mozaic românesc", cuprinzând câteva din cele mai recente lucrări ale pictorului și sculptorului sirian Ammar Alnahhas, absolvent al Facultății de Arte din Damasc.

O fotografie descoperită, așadar, de scriitoarea și jurnalista Mariana Cristescu îl înfățișează pe artist la masa de lucru, pictând „sub stricta supraveghere"… a unui porumbel.

…Semn de lumină, zvon de zbor înalt și lin, în fața căruia cuvintelor aproape că le vine să tacă.

Inițiatoare și organizatoare a evenimentului, Mariana Cristescu „a spart gheața", schițând „portretul artistului la tinerețe", cu detalii despre activitatea sa: expoziția de anul trecut de la Colegiul Prefectural, având ca subiect predominant „dervișii", „adevărați sfinți ai lui Allah", participarea, în două rânduri (cea mai recentă fiind ediția din 7 octombrie) la proiectul cultural „Punți de lumină", în paralel cu prezența la Tabăra internațională de pictură „Armonii de toamnă mureșeană" (5-12 octombrie) de la Complexul de agrement „Mureșul" din Târgu-Mureș, perspectiva unor viitoare și prodigioase proiecte comune.

Prezentă la manifestare, doamna Maria Carmen Ștefănescu, președintele ALZIAR (Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România), îl „redescoperea" pe Ammar „în toată bunătatea, candoarea și munca lui", o prezență pe cât de discretă, pe atât de puternică în proiectul ambițios și de anvergură coordonat de domnia sa.

„Simt o mare bucurie, pentru că în această zi ploioasă avem parte de căldura și de lumina artei, a sufletului", a afirmat, în calitate de amfitrion, redactorul-șef al „Cuvântului liber" și președinte al ASTREI mureșene, domnul Lazăr Lădariu, vorbind despre „fantezia debordantă, situată între mit și legendă", demers artistic pe care domnia sa îl definește drept „modernitate de avangardă", în timp ce dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, admirator și susținător declarat al artistului, descoperea, în lucrările lui Ammar Alnahhas, „un univers coerent, o sinteză a unui spațiu arhitectural - mozaicul românesc, pătruns de cromatica altei lumi, în care casele românești, dobândesc o frumusețe fascinantă, prin simplitatea lor, creațiile fiind, în egală măsură, parte a culturii române și a culturii siriene".

Despre „fratele arab" a vorbit pictorul iconar Călin Bogătean, „debutat", în urmă cu mai bine de un deceniu, tot de Mariana Cristescu, și tot la galeria de la „Cuvântul liber". „Îi spun lui Ammar fratele meu arab, așa cum domnul Lazăr Lădariu mi-a spus, la prima mea expoziție, fratele meu mai mic. Asemenea cuvinte nu pot fi uitate", a explicat plasticianul, remarcând că „perioada ultimului an îl duce pe artistul Ammar Alnahhas într-o abordare plastică inedită, artistul îndreptându-se spre o interpretare a satului românesc. Posibil ca dorul de meleagurile unde a copilărit, de familia lui, să-l lege mai mult de glia noastră, așa cum se spune în popor".

O cană lucrată în neaoșă tradiție românească, dăruită autorului de către artistul sticlar Grigore Nicușan, a „sporit" parcă lumina arcuită peste spațiu, timp și… timpuri, unind suflete, desființând hotare…

Împreună cu Ilarie Opriș - președintele Asociației Artiștilor Plastici Filiala Mureș, au venit să-l felicite pe „fratele" Ammar Alnahhas plasticieni participanți la cea mai recentă tabără de pictură de la Târgu-Mureș (organizată de ALZIAR, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Primăria Municipiului Târgu-Mureș), în rândul cărora s-au numărat, printre alții, Klara Pădurean, Balazs Kristina (Târgu-Mureș), Marilena Măntescu, Mihai Potcoavă (București), Lia Popescu (Timișoara), Rareș Kerekes (Sighișoara), dar și… simpli cititori ai ziarului, care l-au felicitat și îmbrățișat pe Ammar, cel care pictează…cu porumbelul alături.

 

 

 

Lasă un comentariu