Abonamentele de transport ale elevilor vor fi decontate integral!

Distribuie pe:

La exact o lună după începerea anului şcolar, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 12 octombrie 2016, decontarea integrală a abonamentelor acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de kilometri.

Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor care să fie decontate integral din bugetul de stat, pentru distanţe de până la 50 de kilometri, Executivul motivându-şi decizia prin faptul că, în anul şcolar 2015 - 2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic, folosind transportul rutier, pentru a ajunge la cursuri, iar costul la care se ridică un abonament lunar este relativ mare, având în vedere că, din 2013, decontarea este plafonată.

„Pentru o distanţă de 50 de kilometri, preţul mediu al unui abonament lunar este de circa 150 de lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi lunar din bugetul familiei.

Şi din această cauză, România este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii (19,1% din populaţia de 18 - 24 de ani, rată care a crescut de la 17,3% în 2013). De asemenea, s-a avut în vedere şi faptul că unul din cinci elevi din învăţământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumătate din populaţia cu vârsta cuprinsă între 15 - 19 ani locuieşte în mediul rural, iar liceele şi şcolile profesionale sunt situate în general în zona urbană.

Ordonanţa de urgenţă adoptată are în vedere şi reglementarea tarifului maximal pe kilometru aferent abonamentului elevilor, acesta urmând să fie stabilit şi actualizat prin hotărâre de Guvern.

Contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părţilor.

Reglementarea unui tarif maximal se face în condiţiile în care tarifele practicate de operatorii de transport public variază foarte mult pentru aceeaşi distanţă, preţurile maxime fiind de până la 13 ori mai mari decât preţurile minime.

De exemplu, în prezent, pentru o distanţă de 10 kilometri, valoarea minimă a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maximă de 228 de lei, iar valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minimă a tarifului este de 43 de lei, cea maximă de 360 de lei, iar suma decontată elevului este de 80 de lei", explică Guvernul, într-un comunicat de presă.

 

Lasă un comentariu