Pensii “ascunse” despre care nimeni nu vorbește. 13 milioane de lei, lunar, doar în județul Mureș

Distribuie pe:

În spațiul public se vehiculează, foarte des, termenul de “pensie specială” în mod eronat și de cele mai multe ori tendențios, inclusiv în cazul pensiilor de serviciu cum sunt cele ale foștilor procurori, judecători, aviatori, funcționari ai Parlamentului sau Curții de Conturi sau chiar în cazul pensiilor militare din Armată, Poliție, Jandarmerie, SRI sau Penitenciare. Unul din efectele acestui tip de manipulare este, de exemplu, descurajarea tinerilor de a se îndrepta spre meseriile de polițist sau militar. În 2023 s-a înregistrat un record istoric negativ în ceea ce privește înscrierea tinerilor la școlile de poliție. Pe lângă salariile mici din cadrul sistemului național de apărare și ordine publică, și aceste manipulări sunt un motiv serios care descurajează tinerii să-și facă o carieră în aceste instituții. Bineînțeles că deficitul de personal din Poliție, de exemplu, se răsfrânge direct asupra siguranței cetățenilor.

Pensiile și indemnizațiile speciale se referă la cu totul alte legi, cum ar fi: Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, Legea nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor sau Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 nr.341/2004. Beneficiarii acestor categorii se află, de fapt, în sfera pensiilor speciale.

Am ales, în cele ce urmează, să analizăm situația beneficiarilor pensiilor speciale, din județul Mureș, plătite de statul român în baza Decretului lege 118 din 1990, modificat și republicat, și să comparăm cifrele acestor beneficiari de pensii speciale cu pensiile de serviciu ale foștilor magistrați, aviatori sau funcționari.

Până în 2020, în baza acestui decret primeau această indemnizație doar cei persecutați sau soții lor, după deces, însă după această dată, indemnizația este primită și de copiii acestora. Decretul lege 118/1990 a fost modificat prin Legea nr. 223/2020 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.036 din 5 noiembrie 2020, în perioada în care Guvernul era condus de Ludovic Orban.

Cine sunt beneficiarii acestei legi

Conform actelor normative în vigoare, constituie vechime în muncă și se ia în considerare la stabilirea pensiei și a celorlalte drepturi ce se acordă, în funcție de vechimea în muncă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, pe motive politice: a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice; a fost privată de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; a fost internată în spitale de psihiatrie; a avut stabilit domiciliu obligatoriu; a fost strămutată într-o altă localitate; a participat în acțiuni de împotrivire cu armă în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964.

De aceleași drepturi beneficiază și persoana care: a fost deportată în străinătate după 23 august 1944; a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reținută în captivitate după încheierea armistițiului.

Noutatea, apărută în 2020, prevede ca și copiii celor aflați în situațiile enumerate mai sus să beneficieze de acest tip de pensie. Astfel, copiii minori care la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile menționate, precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre aceste situații are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat. Copilul născut după încetarea situațiilor menționate are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat.

Cu alte cuvinte, dacă copilul era născut la data la care părintele său suferea de acele nedreptăți primește 100% indemnizația părintelui. Dacă cel care a fost persecutat, să presupunem că avea în acea perioadă trei copii, și primea o pensie de 2.000 de lei, acum toți cei trei copii primesc câte 2.000 de lei. În celălalt caz, în care copiii nu erau născuți la acea dată, aceștia ar primi câte 1.000 de lei fiecare.

Peste 13 milioane de lei, lunar, plătiți pentru beneficiarii decretului 118, în județul Mureș. Cel mai mare venit în baza acestui decret e de 10.000 de lei lunar

Conform datelor statistice oficiale de la Casa Județeană de Pensii Mureș, în luna decembrie 2023, în județul Mureș, s-au aflat în plată 8.860 de beneficiari ai Decretului lege 118/1990, persoane persecutate sau urmași ai acestora, cărora în total li s-a plătit suma de 13.638.461 de lei, reieșind o pensie medie lunară de 1.539 de lei. Cea mai mare indemnizație din această categorie de pensii speciale aflată în plată în județul Mureș este de 10.000 de lei. Este important de menționat faptul că mulți dintre copiii celor persecutați care, din 2020 încoace, au dreptul la această pensie nu locuiesc în România.

La nivel național, în luna ianuarie 2024 s-au plătit, în baza Decretului lege 118 /1990, beneficii unui număr de 182.916 persoane, în total 283.336.884 lei.

În comparație, la capitolul pensii de serviciu, în aceeași lună a anului trecut, în Mureș se aflau în plată 106 foști judecători și procurori care au încasat, în total, 1.990.327 de lei. De asemenea, în Mureș mai erau în plată 8 foști aviatori și 6 funcționari ai Curții de Conturi cărora li s-a plătit sumele de 39.880 de lei, respectiv 15.812 lei.

În Mureș au fost depuse 16.420 de cereri, din care 12.300 aprobate. Numărul beneficiarilor va crește în perioada următoare

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a răspuns solicitării noastre de informații și ne-a transmis faptul că, în județul nostru, din 2020 și până în prezent au fost înregistrate 16.420 ce cereri depuse de urmași pentru a beneficia de noile prevederi ale Decretului lege 118/1990. Dintre acestea, 12.300 au fost soluționate pozitiv și 3.794 negativ, pentru că nu au făcut dovada încadrării în prevederile legale.

Unii solicitanți au posibilitatea să dovedească faptul că îndeplinesc condițiile legale inclusiv prin declarații de martor, în cazul în care nu au documente autentice, oficiale. Răspunsul oficial al AJPIS Mureș referitor la această situație este că “Solicitanții au posibilitatea să depună orice alte documente pe care le consideră importante, pentru a dovedi că se încadrează în prevederile Decretului Lege nr.118/1990. Drepturile se stabilesc ulterior depunerii dosarului de către comisie (comisia din cadrul AJPIS Mureș înființată în baza legii - n.r.).

Este evident că numărul urmașilor beneficiari va crește în lunile următoare de la 8.860, câți erau în decembrie 2023, având în vedere faptul că sunt, în total, 12.300 de cereri aprobate în județul nostru.”

Nu comentăm dreptul dobândit, ci oportunitatea extinderii acestuia

Un drept dobândit este un drept dobândit, fără discuție. Însă cei care au comparat aceste sume și au semnalat faptul că beneficiarii pensiilor și indemnizațiilor speciale, cum sunt cei care primesc, pe viață, lunar, acel drept în baza Decretului lege 118/1990 și-au pus întrebarea, în mod firesc, dacă era oportun ca în 2020 acest drept să fie extins și de el să poată beneficia și copiii celor persecutați și dacă nu era mai corect ca suma să rămână aceeași și să se împartă la numărul de urmași în loc să fie multiplicată.

Răspunsul referitor la oportunitatea cheltuirii din Bugetul de Stat al unor sume atât de mari, vezi suma lunară acordată doar în județul Mureș, și care este în creștere, în condițiile în care, de exemplu, avem o problemă reală cu finanțarea sistemului național de apărare și ordine publică, vă invităm pe dumneavoastră să-l dați.

Dragoș Bardoși

(sursa foto: pixabay.com/photos/money-romanian-leu-200-leu-6934763/)

Lasă un comentariu