Azi, 20 octombrie, ZIUA MONDIALĂ A OSTEOPOROZEI

Distribuie pe:

La 20 octombrie, în peste 90 de ţări din întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei, iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, în 1996, şi susţinută de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (FIO), având drept co-partener Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit OMS şi FIO, la nivel mondial, osteoporoza este, anual, cauza a circa 9 milioane de fracturi ale oaselor. Boala este o problemă de sănătate publică.

Osteoporoza face ca oasele să devină slabe şi fragile - atât de fragile încât se pot rupe chiar la o alunecare, căzătură sau la un acces de tuse. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza se produc la şold, la încheieturile braţului, ale mâinii sau la coloana vertebrală.

Osul este un ţesut viu, care se regenerează în mod constant, iar osteoporoza apare atunci când reconstrucţia osoasă nu ţine pasul cu pierderea de os.

Boala afectează bărbaţi şi femei de toate rasele. Totuşi, cel mai mare risc îl au femeile din rasa albă, precum şi cele asiatice, mai ales femeile aflate la menopauză.

Tratamentul medicamentos adecvat, dieta sănătoasă şi exerciţiile pentru păstrarea greutăţii corporale pot ajuta la prevenirea pierderii osoase sau la întărirea oaselor deja fragile.

Simptome

În fazele incipiente, de obicei, nu există niciun simptom, însă, pe măsură ce oasele devin tot mai fragile, pot apărea: dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată sau deplasată, pierderea în înălţime, o postură încovoiată, o fractură de os, care apare mai uşor decât era de aşteptat.

Factori de risc

O serie de factori pot creşte probabilitatea de apariţie a osteoporozei: vârsta, rasa, stilul de viaţă, starea de sănătate, tratamentele medicale urmate. Unii dintre aceşti factori (sexul, vârsta, rasa) nu pot fi controlaţi (evitaţi):

- Sexul. Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta osteoporoza decât bărbaţii.

- Vârsta. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât creşte riscul de osteoporoză.

- Rasa. Persoanele de rasă albă şi cele de origine asiatică au un risc mai crescut de a dezvolta osteoporoză.

- Antecedente în familie. Riscul este mai mare dacă unul dintre părinţi a suferit o fractură de şold cauzată de osteoporoză.

- Hormonii sexuali. Reducerea nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauză şi scăderea, odată cu înaintarea în vârstă, a nivelului de testosteron la bărbaţi sunt factori de risc importanţi pentru instalarea osteoporozei. Tratamentele pentru cancerul de prostată, care reduc nivelul de testosteron la bărbaţi, şi cele pentru cancerul de sân, care scad nivelul de estrogen la femei, sunt susceptibile a accelera pierderea de masă osoasă.

- Aportul scăzut de calciu. Lipsa de calciu determină scăderea densităţii osoase şi risc crescut de fracturi. De asemenea, intervenţiile chirurgicale pentru reducerea dimensiunilor stomacului sau pentru eliminarea unei părţi din intestin reduc suprafaţa disponibilă pentru absorbţia nutrienţilor, inclusiv a calciului.

- Utilizarea pe termen lung a unor medicamente cu corticosteroizi precum prednison şi cortizon interferează cu procesul de reconstrucţie osoasă. Pe de altă parte, riscul osteoporozei este mai mare la persoanele care au anumite probleme medicale: boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, boli renale sau hepatice, cancer, lupus, mielom multiplu, artrită reumatoidă.

- Stilul de viaţă sedentar. Specialiştii recomandă cât mai multă mişcare - mersul pe jos, săriturile, dansul, ridicarea halterelor.

- Consumul excesiv de alcool (mai mult de două pahare pe zi) şi fumatul contribuie la vulnerabilizarea sistemului osos.

Complicaţii

Fracturile osoase prin compresie, mai ales la nivelul coloanei vertebrale sau al şoldului, sunt cele mai grave complicaţii ale osteoporozei. Fracturile de şold sunt, de multe ori, cauzate de o alunecare sau o cădere şi pot duce la invaliditate şi chiar un risc crescut de deces, în primul an după ce ele s-au produs. În unele cazuri, fracturile vertebrale osteoporotice pot apărea chiar dacă persoana respectivă nu a căzut, fiindcă vertebrele pot slăbi până la punctul în care „se prăbuşesc" de la sine, producând dureri de spate, pierdere în înălţime şi o postură cocoşată.

Specialiştii estimează că una din trei femei adulte şi unul din cinci bărbaţi vor suferi în cursul vieţii o fractură osteoporotică.

Potrivit Statisticilor Ministerului Sănătăţii, peste 1,5 milioane de români suferă de osteoporoză, din care 88% sunt femei.

În lipsa unui tratament adecvat, riscul de a trece printr-o „cascadă" de fracturi este extrem de ridicat, cu consecinţe, uneori, fatale.

Merită încercat!

Tratament natural pentru osteoporoză şi nu numai!

Ingrediente: 15 ouă de ţară, 15-20 de lămâi, un kilogram de miere, un kilogram de nucă măcinată, 200 ml de ţuică naturală sau bitter suedez.

Mod de preparare: coaja ouălor se pisează mărunt până se face praf, apoi se amestecă cu sucul obţinut din lămâile stoarse. Se închide bine vasul şi se lasă la loc răcoros şi la întuneric, până când praful se topeşte (15 - 19 zile). Din când în când, se deschide vasul şi se amestecă compoziţia cu o lingură de lemn sau de plastic. După ce s-a dizolvat praful de ouă, se strecoară compoziţia, se adaugă mierea, nuca şi ţuica. Se pune preparatul la frigider şi se poate consuma a doua zi. Doza recomandată este de două linguri, de 3 ori pe zi, după mese. Cura se poate repeta după şase luni.

Este un tratament eficace nu doar pentru osteoporoză, ci şi pentru decalcifiere, demineralizare în bolile reumatismale, spasmofilii cauzate de lipsa de calciu, rahitism sau fracturi osoase.

(surse: mayoclinic.org, worldosteoporosisday.org, frunza-verde.ro)

Lasă un comentariu