Inaugurarea Galeriei Dósa Géza (1846-1871)

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș - Muzeul de Artă are deosebita plăcere de a vă invita astăzi, 21 octombrie 2016, ora 17.00, la inaugurarea Galeriei Dósa Géza, situată în Palatul Culturii, aripa dreaptă, etaj II.

Galeria Dósa Géza cuprinde un număr de peste 30 de lucrări în spațiul nou, special amenajat, într-o abordare cromatică și de panotare modernă, cu un climat special creat lucrărilor de grafică preponderente. Ele provin din achiziții și donații. În virtutea bunei și vechii colaborări cu Galeria Națională Ungară din Budapesta, pentru a întregi viziunea asupra creației artistului, sunt expuse câteva reproduceri ale unor lucrări aflate în patrimoniul instituției maghiare- „Bethlen Gabor printre savanți". Tot în sensul unei mai cuprinzătoare imagini a creației de autor, și în sensul dialogului public-privat, a fost inclusă temporar o lucrare dintr-o colecție târgumureșeană privată, cu o foarte rafinată armonie cromatică - „Fetiță cu tavă."

Artistul Dósa Géza face parte din rândul artiștilor târgumureșeni stinși din viață timpuriu, cu un destin zbuciumat, dar care, în scurta sa existență de doar 25 de ani, a reușit să demonstreze o bună parte a adevăratului talent. Mărturie stau studiile, schițele, compozițiile și lucrările sale finite, străduindu-se să fie în consonanță cu contextul artei moderne a timpului.

Un instrument foarte util pentru aprofundarea expoziției este albumul „Dósa Géza", a cărei autoare este istoricul de artă Szinyei Merse Anna, album de autor care optează pentru prezentarea cât mai amănunțită și mai documentată a vieții și creației artistului, fiind o prelucrare pe baze teoretice a moștenirii artistului, cu precizări de specialitate și prezentări ale fiecărei etape din creația lui Dósa Géza, repere biografice și reproduceri ale lucrărilor existente atât în patrimoniul Muzeului de artă târgumureșean, cât și în cel budapestan.

Publicul este invitat să viziteze gratuit Galeria Dósa Géza, astăzi, 21 octombrie 2016, între orele 17-20.

Expoziția va fi deschisă publicului spre vizitare, permanent, din data de 22 octombrie 2016, în intervalul orar 9-16. 

Lasă un comentariu