DREPTURILE PACIENȚILOR VOR FI MAI CLAR DEFINITE

Distribuie pe:

Până la 1 decembrie 2016, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății, se află în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, prin care sunt propuse mai multe reglementări pentru protejarea pacienților.

Inițiatorii susțin că necesitatea elaborării acestui ordin a fost impusă de „numărul însemnat de sesizări primite din partea reprezentanților asociațiilor de pacienți, precum și ale unor pacienți în nume personal, referitoare la acordul pacientului privind furnizarea de informații despre starea sa de sănătate, evoluția investigațiilor, diagnosticului, pronosticului și al tratamentului acestuia". Astfel, se propune ca pacientul să își dea consimțământul pentru fotografiere sau filmare în unitățile sanitare, pentru participarea la învățământul medical clinic și la cercetarea științifică și accesul neîngrădit la datele medicale personale.

Totodată, pacientul urmează să își dea acordul pentru comunicarea către alte persoane a datelor cu caracter confidențial privind starea sa de sănătate și consimțământul privind decizia ca el să nu fie informat în cazul în care informațiile prezentate i-ar cauza suferință. Pacientul va avea și posibilitatea de a nu permite accesul altei persoane la datele cu caracter confidențial privind starea sa de sănătate și la decizia privind retragerea acordului pacientului asupra accesului altei persoane la datele cu caracter confidențial privind starea sa de sănătate.

În situația în care intervențiile medicale sunt refuzate de către pacienți care își asumă în scris răspunderea pentru decizia lor, acestora trebuie să li se explice consecințele refuzului sau a opririi actelor medicale, iar în situația în care este necesară efectuarea unei intervenții medicale unui pacient care nu își poate exprima voința, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioară a voinței, dacă aceasta este cunoscută.

Fotografierea sau filmarea pacienților în unități, în cazurile în care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului sau pentru evitarea suspectării unei culpe medicale, se efectuează fără consimțământul acestora.

Furnizorii serviciilor de sănătate vor avea obligația să aducă la cunoștința pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informațiile medicale prezentate i-ar cauza suferință, precum și dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său - mai prevede proiectul de ordin.

Cei interesați pot trimite observații și propuneri pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro.

Lasă un comentariu