FICAT PENTRU TRANSPLANT, CREAT ÎN LABORATOR

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea Pittsburgh, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să aducă speranță în rândul bolnavilor de ficat în stadiu terminal, prin crearea în laborator a organului respectiv și transplantarea lui.

“În cadrul studiului nostru, am reușit să transplantăm organe create în laborator unor șoareci, iar acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de rezolvarea crizei organelor în lume, care se confruntă cu o adevărată criză a organelor, ceea ce înseamnă că nu există suficiente organe de la donatori pentru ca toți pacienții care au nevoie de transplanturi să poată fi salvați, iar reușita noastră ar putea rezolva, într-o anumită măsură, această problemă.

Noi am transplantat cu succes unor șoareci ficați în miniatură, crescuți în laborator, din celulele reprogramate ale pielii umane. Acest experiment ar putea pune bazele unor tratamente viitoare pentru a aborda insuficiența hepatică finală, o boală care ucide peste 40.000 de oameni, doar în Statele Unite ale Americii, în fiecare an.

De cele mai multe ori, procedurile de transplant de ficat sunt incredibil de scumpe și greu de executat, pe lângă faptul că există mult prea puțini donatori în lume. Un alt avantaj ar fi utilizarea abordării noastre pentru a ajuta ficatul unui pacient, în timp ce acesta se află pe lista de așteptare. Mai concret, obiectivul nostru este să creăm organele care vor putea, în viitor, să înlocuiască complet transplantul de organe.

Pentru a obține miniorganele, ne-am folosit de celule ale pielii umane donate de voluntari. Ulterior, le-am transformat pe acestea în celule stem, cunoscute sub numele de celule stem pluripotente induse. În continuare, am folosit hormoni și alte substanțe chimice, pentru a determina celulele să devină celule hepatice, care au fost apoi cultivate în laborator.

Deși în mod obișnuit durează doi ani ca ficatul unui om să se maturizeze, de la momentul nașterii sale, noi am reușit să creștem aceste organe în miniatură în doar câteva săptămâni.

După ce au fost transplantate la șoareci, ficații transplantați erau funcționali. După patru zile, moment în care animalele au fost sacrificate și disecate, testele au arătat că organele au secretat acizii biliari și uree. De asemenea, proteinele hepatice umane din sângele animalelor erau un alt semn că organele funcționau. Totuși, mai multe probleme au arătat că există încă dificultăți în conectarea corectă a grefelor la rețeaua vasculară”, recunosc oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu