PARTENERIAT PENTRU UN MEDIU CURAT

Distribuie pe:

Duminică, 23 octombrie 2016, ora 10, în fața Grădinii zoologice din Tg.-Mureș și-au dat întâlnire voluntari care activează în cadrul Asociației Adventure Life și Asociației studențești Amicus, pentru a porni într-o acțiune de igienizare a pădurilor din jurul orașului Tg.-Mureș. Voluntari civili s-au alăturat celor două grupuri care au pornit, unul în direcția pădurii de la Centură și celălalt în pădurea din jurul Platoului Cornești pentru a peria pas cu pas perimetrele expuse feței cel mai puțin atrăgătoare a civilizației, respectiv aruncării iresponsabile a gunoaielor. Nu este prima acțiune de acest gen a celor două asociații, de regulă igienizările fiind programate de două-trei ori pe an în zonele sensibile sesizate de către Primăria Tg.-Mureș, de către sportivii care au trasee de alergare prin păduri sau de către persoanele care recoltează ciuperci și fructe de pădure.

Pentru această toamnă, au fost incluse în programul de igienizare pădurea de la Platoul Cornești, cea mai circulată și de regulă cu o mai mică densitate de gunoaie pe metru pătrat, pădurea de la Centura orașului, locul preferat al consumatorilor de mici și bere în mediu natural și Pădurea Remetea. Întrucât cea din urmă necesită un număr mai mare de voluntari și o acțiune mai amplă, curățarea acelui perimetru a fost programată la o distanță de două săptămâni, respectiv pe data de 6 noiembrie 2016.

Întreaga campanie de igienizare și mobilizare a voluntarilor s-a realizat exclusiv prin intermediul telefoanelor și mediului on-line. Din sponsorizări s-au achiziționat saci menajeri și mănuși chirurgicale distribuite voluntarilor care au pornit în șiruri ordonate să perieze pas cu pas pășunile și pădurea într-un efort colectiv de a nu lăsa în natură nici cea mai mică urmă de gunoi. Participând la astfel de acțiuni nu poți să rămâi indiferent la modul în care unii cetățeni, ignorând necesitatea de a păstra mediul natural curat, nealterat, înțeleg să pună în pericol nu numai animalele pădurii (fiind înregistrate cazuri de accidentare a acestora prin tăiere în cutii de conserve, sticle sparte și doze de aluminiu), ci și sănătatea semenilor prin crearea unor adevărate focare de infecții generate de produsele ne-biodegradabile sau cărora le sunt necesare sute de ani pentru a se descompune într-un mediu natural și în care se dezvoltă microorganisme care ar pune în pericol sănătatea celor ce ajung în zona de contact respectivă.

„Recolta" acestei etape de toamnă însumează 23 de saci de gunoaie în zona pădurii de la Platoul Cornești și 62 de asemenea saci în zona pădurii și pășunilor de la Centură, cu precizarea că timpul alocat acțiunii a fost de două ore. În parteneriatul pentru un mediu natural de calitate se poate alătura celor două asociații și Primăriei Tg.-Mureș orice persoană responsabilă care consideră că își poate sacrifica câteva ore pentru a participa la activități utile societății în ansamblul ei și cu efecte de necontestat. Toate acțiunile de gen sunt mediatizate pe paginile oficiale ale Asociației „Adventure Life" care numără în Tg.-Mureș în jur de 50 de voluntari și Asociației Studenților „Amicus" având în Tg.-Mureș în jur de 100 de voluntari. Într-un astfel de context, orice mână de ajutor contează! 

Lasă un comentariu