Hram de mănăstire

Distribuie pe:

În apropiere de Sighișoara se află una dintre cele mai căutate lavre mănăstirești, în care viețuiesc, întru ascultare și rugăciune, o mână de preacuvioși călugări, sub îndrumarea și purtarea de grijă a preabunului părinte arhimandrit, starețul Ghelasie țepeș, mănăstire a cărei hram coincide cu Ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Este socotită ca singura mănăstire din România care nu are porți la intrare.

La ceas de praznic, ploaia care nu a contenit să se reverse nu a putut opri sutele de credincioși veniți în pelerinaj, din toate colțurile țării. Pe lângă soborul preacuvioșilor viețuitori ai sfintei mănăstiri, au fost invitați părinții preoți din protopopiatul Sighișoara, în frunte cu părintele protopop Ovidiu Dan, iar din Arhiepiscopia Alba Iulia, a ținut să onoreze invitația părintele conferențiar universitar Remus Onișor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Alba Iulia, cel care, în cuvântul de învățătură, a făcut un amplu comentariu istoric, legat de binecuvântarea dată în numele Domnului nostru Iisus Hristos, socotită un mare dar, pe care unii oameni îl au, să fii luptător pentru dreapta credință, aducând ca exemple pe unii dintre cei mai de seamă mucenici ai neamului românesc - jertfa lui Constantin Brâncoveanu, cu ai lui fii, iar pentru noi, ardelenii, pe Horea cel tras pe roată, cel care a murit pentru credință. Chiar dacă timpul a fost neprielnic, venirea la mănăstire a atâtor credincioși nu poate fi decât un gest plin de pioșenie, ascultare și jertfă, de o înaltă trăire duhovnicească.

La final de slujbă, dreptcredincioșii au primit binecuvântarea din partea celor care au dobândit acest har, urmată de o agapă creștinească la care au participat sutele de pelerini.

Lasă un comentariu