Inegalități de pe piața muncii…

Distribuie pe:

Ca și alte sisteme de pensii publice din Uniunea Europeană, și cel din România este constituit pe principiul contribuției care determină nivelul pensiei după ieșirea din activitate. Cu alte cuvinte, cam cât ai muncit și ai plătit asigurări sociale, cam atât va fi și pensia. „Sistemul românesc este un sistem bun", preciza Luise Mladen, cercetător la Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale din subordinea Ministerului Muncii, citată de agenții de presă și EvZ.

Cu toate acestea, unul din punctele slabe ar fi acela că are foarte puține componente de redistribuire de la cei cu venituri mari către cei cu venituri mici.

În acest moment, în România sunt 5.162.400 de pensionari, pensia medie fiind de 838 de lei. Evident, cifrele se schimbă de la o zi, de la o lună la alta.

Punctul de pensie, cuiul din pantof

Mladen spunea, totodată, că atât timp cât avem sistemul acesta pe bază de puncte de pensie (punctajul se determină ca raport între câștigul salarial avut în perioada respectivă și câștigul salarial mediu brut pe economie) și lucrul acesta se face pentru toată perioada activă, practic, ai foarte puține componente de redistribuire.

„În aceste condiții - adăuga Mladen - comparativ cu bărbații, femeile au mai mult de pierdut. Ele au întreruperi de carieră mai dese. După ce cresc mai mulți copii se reintegrează mai greu pe piața muncii. Toate acestea au niște costuri. Ele nu mai promovează la fel de facil ca și bărbații, iar din cauza întreruperilor au venituri din muncă mai mici."

Potrivit unei statistici Eurostat publicată în 2014, nivelul pensiei medii încasată de bărbații din România era de 197 de euro, în timp ce femeile primeau, în medie, 135 de euro.

Or, un sistem de pensii are două obiective. Pe de o parte, trebuie să asigure un nivel adecvat al pensiei și să conserve cumva nivelul de trai din perioada precedentă, în același timp are și un rol de combatere a sărăciei.

Iar dacă tot vorbim de redistribuire, reintroducerea - cum s-a tot discutat - a unor pensii speciale, în loc să redistribuie de la bogați către săraci, pe principiul solidarității în cadrul aceleiași generații, acum redistribuția se face invers, de la săraci către bogați. Căci plata pensiilor speciale se suportă de la buget!

Într-un cuvânt, sistemul de pensii redă inegalitățile de pe piața muncii…

Lasă un comentariu