Vești bune! SPORTUL TÂRGUMUREȘEAN, INCLUSIV FOTBALUL, SUSȚINUT DIN BUGETUL LOCAL!

Distribuie pe:

Timp de aproape trei ore, consilierii locali târgumureșeni au dezbătut, în regim de urgență și în aplauzele sau huiduielile câtorva zeci de sportivi prezenți la ședința din 27 octombrie 2016, alocarea de la bugetul local a sumelor pentru asocierile cu cluburile sportive pentru sezonul competițional 2016 - 2017.

Minus 20 la sută

În proiectul inițial de hotărâre, pentru BC Mureș era prevăzută suma de 4.000.000 de lei, la care se adăuga prime pentru performanță (locul întâi - 400.000 de lei, locul doi - 300.000 de lei, locul trei - 200.000 de lei și accederea în playoff - 100.000 de lei), pentru ACS Universitar - 2.050.000 lei (fără criterii de performanță), pentru CS CityUs - 1.500.000 de lei, plus 200.000 de lei pentru participarea la UEFA Elite Round și prime pentru performanță (locul întâi - 560.000 de lei, locul doi - 400.000 de lei, locul trei - 300.000 de lei și câștigarea Cupei României - 200.000 de lei), FC ASA 2013 - 6.400.000 de lei, la care se adaugă prime de performanță (locul întâi feminin - 640.000 de lei, locul doi feminin - 480.000 de lei, locul trei feminin - 320.000 de lei, locurile VI - XII masculin - 2.080.000 de lei, și evitarea retrogradării 1.200.000 de lei).

Însă, la vot, a fost adoptat un amendament prin care sumele de mai sus au fost „ciuntite" cu 20%, deci cluburile vor primi mai puțini bani decât cei prevăzuți ințial. Un alt amendament adoptat prevede că din sumele aprobate 25% se atribuie pentru anul 2016, iar 75% pentru anul viitor.

„Dacă aș fi văzut CV-urile unor activiști gălăgioși..."

Până să se ajungă la acest rezultat, au ieșit scântei între majoritatea consilierilor și primarul Dorin Florea, pe de o parte, care au pledat pentru susținerea financiară, în continuare, a sportului, și consilierii POL, pe de altă parte, care se prefăceau că nu înțeleg despre ce este vorba și că nici nu au auzit despre importanța sportului pentru Târgu-Mureș.

Dr. Dorin Florea (ca de altfel și conducătorii cluburilor sportive) a ținut o adevărată pledoarie prosport: „Dragi sportivi, e o surpriză să vă văd pe toți aici, mai ales că locul sportivilor e în sălile de sport. Îi salut pe cei care pun mult suflet și încearcă să transmită tuturor ce înseamnă să te implici în sport, dar și pe cei care duc faima orașului înainte. Să știți că nu din consiliul trecut sau din 2000 s-a încercat promovarea sportului, ci cu mulți ani înainte. Era o mândrie, de exemplu, ca UMF sa aibă cea mai tare echipă de volei, de fotbal.

Târgumureșenii v-au mandat pe dvs., consilierilor, să conduceți orașul, să luați deciziile pe care le doresc ei și nu alții. Dacă aș fi văzut în CV-urile unor gălăgioși activități sau școli care să abunde în valori, aș privi cu alți ochi declarațiile lor. Dar când văd că nu au înțeles nimic...

„Am luat sala de sport, altfel era furată"

Cât privește sportul, îl voi susține, câtă vreme sunt primar al acestui oraș! Pentru că așa este normal și pentru că este un mandat din partea cetățenilor. Le mulțumesc târgumureșenilor că m-au înțeles până în 2008, când am decis să sprijin mai puțin sportul, pentru că trebuia să pun orașul la punct în toate sferele lui. Aceste lucruri unii nu le vor înțelege niciodată. Cei care nu știu ce înseamnă valorile nu vor înțelege ce înseamnă miturile, nu o să înțeleagă nimic, așa cum nu o să înțeleagă câte generații de sportivi a avut acest oraș. Eu i-am cunoscut. Un exemplu? Echipa de polo! Când mi-au spus, cu lacrimi în ochi, părinții la ce nivel au ajuns și unde au dus echipa, știam că în acel moment nu puteam face nimic. Aveam o sală de înot, pe care, grație CL, am luat-o, altfel era furată și nu se mai putea face performanță.

Mulțumesc CL că m-a spijinit să iau acel bazin, care din construcție s-a dedicat lotului olimpic. Lot care, de sub acel balon, a adus echipa de polo acolo unde și-a dorit. Să nu mai spun ce a însemnat pentru școli. Niciun copil din Târgu-Mureș nu va rămâne fără să învețe să înoate. Administrația o faci cu gândul la cetățean, nu cu gândul de a te scoate din mocirlă folosind tenebrele politicului pentru afirmare.

„Sunt onorat să dau cu subsemnatul la DNA"

Cât privește partea cealaltă (cu DNA - n.a.), domnilor consilieri, mi-o asum eu, pentru că eu dau cu subsemnatul de dimineața până seara. Când știu că am făcut ceva bun pentru oraș, să știți că nu am niciun fel de reținere. Dacă a votat CL, de exemplu, trecerea unui teren la Primaria Târgu-Mureș, sunt onorat să dau cu subsemnatul. Mă rog la Dumnezeu să apară un Cod Penal care să califice sau să incrimineze prostia, răutatea, obtuzitatea și ceea ce înseamnă persoane marginale. Cât privește banii orașului, aceștia sunt blocați. Judecați, domnilor consilieri, de ce v-a trimis aici orașul?! Sunt 20 de miliarde, bani blocați, pentru că nu ați vrut să luați decizii.

Dau cu subsemnatul, pentru că secretara mea a pus o ștampilă pe o hârtie care a intrat în CL și au votat-o consilierii. Le mulțumesc că au votat-o, era doar o procedură. Vă rog să mă credeți că dacă ar depinde numai de mine, și prin dispoziție de primar să îmi asum eu, mi-aș asuma acest lucru. Faptul că există judecată la grămadă îmi creează un mare disconfort.

Domnilor consilieri, vă rog să luați decizia care credeți că este cea mai corectă și cea mai înțeleaptă. Să nu amăgim acești oameni numai de dragul unora care trăiesc din ură. Cât timp va exista circ în acest consiliu, nu putem ajunge departe. Important e să discutați despre problemele cetățenilor și lăsați-i pe ceilalți să facă politică.

Domnilor consilieri, vă cunosc, și pe cei din facțiunea UDMR, și din PSD, știu că lucrurile cu adevărat valoroase le-ați luat în calcul foarte serios. Dacă iubiți cu adevărat acest oraș, împingeți-l înainte, iar dacă vă imaginați că circul și gălăgia nu ascund nimic în spate, vă înșelați. Luați decizia înțeleaptă și gândiți-vă la miile de părinți care așteaptă ceva pentru copiii lor. În rest, să nu vă doară capul cum se cheltuiesc banii. Nu deciziile CL se judecă, ci modul în care s-au cheltuit banii. Mulțumesc și sănătate!".

E nevoie de modificarea Regulamentului

Pentru că de la începutul acestui mandat consilierii POL intervin în timpul ședințelor în plen „ca la piață", vorbind pe lângă proiectele supuse adoptării, bulversând și lungind inutil ședințele, prof. Dumitru Matei (PNL) a promis că, până la viitoarea ședință, va pregăti modificarea Regulamentului Consiliului Municipal, în așa fel încât, din cei 23 de consilieri, să nu mai vorbească doar doi, trei, cu orele, fără să arate pic de bun-simț și de respect pentru colegii lor, pentru experiența și opiniile lor.

Oare, unde au dispărut ședințele civilizate, responsabile, cu dezbateri concrete pe proiecte, de pe vremea „lorzilor" Koloszvari Zoltan, Benedek Istvan, Ioan Sita, Octavian Moldovan și multe alte valori târgumureșene, cărora chiar le păsa de municipiul nostru?!

Lasă un comentariu