Exerciţiul „Seism 2016" Simulare de cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, la nivel naţional

Distribuie pe:

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat că ieri, 1 noiembrie, la ora 8,04, a fost declanşat un exerciţiu ce simulează intervenţia autorităţilor în urma unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, produs în zona Vrancea, cu impact la Bucureşti şi Iaşi, scopul fiind verificarea timpilor de reacţie şi capacitatea de mobilizare.

„La ora 8,04 am declanşat la nivel naţional un exerciţiu care simulează un cutremur de magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, un cutremur cu impact la Bucureşti şi Iaşi. Ora şi momentul declanşării au fost ştiute de dimineaţă de trei persoane: domnul preşedintele Iohannis, domnul prim-ministru şi cu mine, pentru a ne asigura că vom avea o reacţie din partea sistemului, din partea structurilor autorizate. Obiectivul acestui exerciţiu este de a testa conceptul de intervenţie pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. (...) Practic, exerciţiul de astăzi validează sau vrea să valideze acest concept, să vedem dacă procedurile pe care le-am scris, pe care le-am gândit sunt şi duc la un concept de intervenţie unitar şi eficient", a declarat, ieri dimineaţă, ministrul, citat de AGERPRES.

În exerciţiu au fost implicate toate structurile şi autorităţile responsabile într-o astfel de situaţie, nu doar forţele MAI. Potrivit secretarului de stat MAI, Raed Arafat, au fost alertate toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, unităţile mari de poliţie şi jandarmerie, ambulanţele şi spitalele, într-o mobilizare generală, cu participarea a mii de persoane. „A fost anunţat şi Statul Major al Forţelor Armate, ca forţă principală de sprijin, pentru a pune în alertăşi partea de aviaţie, şi forţele care pot să ne vină în sprijin", a explicat demnitarul, potrivit sursei citate. El a informat că, în cazul unei situaţii de urgenţă reale, statul poate rechiziţiona excavatoare, camioane şi alte materiale necesare unei intervenţii.

La exerciţiul de alarmare au participat şi efective ale ISU Mureş, alături de efective din judeţe care, potrivit scenariului, nu au fost afectate de cutremur: „I.S.U. Horea, al Judeţului Mureş a fost alertat la ora 08.04, oră la care a fost pus în aplicare întreg lanţul de proceduri folosite în această situaţie, dispozitivul de intervenţie fiind constituit în întregime la ora 09.22, iar la ora 10.22, odată cu primirea ordinului de deplasare, întreg dispozitivul, format din 146 de cadre, 18 autospeciale de intervenţie şi două autobuze aparţinând IJJ Mureş, a început deplasarea sub escorta echipajelor de la Poliţia Rutieră. Vrem să menţionăm că acest exerciţiu nu a diminuat capacitatea de intervenţie a inspectoratului şi că pentru noi principala misiune este asigurarea unui climat de siguranţăşi intervenţia la situaţiile de urgenţă care vor apărea pe timpul exerciţiului", se arată într-un comunicat dat publicităţii, ieri dimineaţă, de către Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al ISU Mureş. 

Lasă un comentariu