Un sfert de veac, în… „lumea celor care nu cuvântă"

Distribuie pe:

Dedicat protejării și conservării naturii, precum și schimbării mentalităților privind biodiversitatea, Grupul Milvus împlinește, zilele acestea, 25 de ani de activitate.

Pentru a marca evenimentul, ornitologii din cadrul Grupului dedică ziua de duminică, 20 noiembrie, observării păsărilor de la heleșteiele din zona Iernut. Iubitorii înaripatelor sunt invitați să se doteze cu lunete și binocluri și să participe, împreună cu specialiștii de la Milvus, la o întâlnire cu… rațe sălbatice, lișițe, pescăruși, egrete, stârci, dar - cu puțin noroc - și cu câteva specii mai rare, „oaspeți nordici", precum cufundarii și ferestrașii, păsări care pot fi întâlnite în această perioadă în zona lacurilor de la Iernut. Participanții vor primi explicații de specialitate despre viața animalelor sălbatice, întâlnirea cu cei de la Milvus fiind programată între orele 10 și 14, pe malul heleșteielor din Iernut (pe șoseaua E 60 între Iernut și Cuci, cotiți la dreapta pe strada Energeticianului înspre termocentrală, țineți dreapta pe malul primului lac, până la turnul de observație).

În seria manifestărilor dedicate împlinirii unui sfert de veac de la înfințarea Grupului Milvus se numără și Vernisajul celui de al VIII-lea Concurs Internațional de Fotografie de Natură Milvus, manifestare în cadrul căreia sunt expuse 51 de fotografii reprezentând peisaje și animale, eveniment care va avea loc marți, 22 noiembrie, ora 17, în fosta clădire a manutanței din Cetatea Târgu-Mureș.

În fine, „o ocazie de neratat" - ne informează cei de la Milvus - este vizita la Centrul de reabilitare a animalelor sălbatice rănite, de la Sînsimion. Diagnosticarea și tratamentul animalelor sunt asigurate de specialiștii de la Asociația Wets4Wild, iar reabilitarea și eliberarea lor în natură sunt realizate de Grupul Milvus. Potrivit specialiștilor din cadrul Grupului, la Sînsimion sunt găzduite și îngrijite, anual, zeci de animale rănite.

Acțiunea este programată pentru duminică, 27 noiembrie, între orele 10 și 16, iar participanții vor beneficia de ture ghidate, vor primi explicații despre activitatea Centrului și vor putea vedea animalele cazate aici.

Cei interesați de activitățile prezentate mai sus pot primi informații suplimentare accesând office@milvus.ro sau iulia.vizi@milvus.ro.

Potrivit directorului Grupului Milvus, biologul Papp Tamas, în cei 25 de ani de activitate, organizația ecologistă pe care o conduce a contribuit, substanțial, la declararea unor arii naturale protejate, formulând propuneri pentru aproximativ 200 de rezervații. Din păcate, consideră el, în România protecția naturii nu este încă o prioritate, mai mult, suntem singura țară din UE care nu alocă buget pentru ariile naturale protejate, cu excepția Rezervației Delta Dunării, deși Directivele UE sunt obligatorii și pentru țara noastră: „Reproșez foarte multe legislației. O problemă este că animalele sălbatice și păsările nu au valoare, pentru că noi, dacă constatăm că cineva le împușcă sau le prinde în capcane, nu se poate estima paguba. Nu știm care este valoarea. În alte țări există, la noi există doar în legea vânătorii - și acolo a fost introdus la îndemnul nostru - dar există doar pentru câteva specii. Dacă am avea un preț, am putea spune care este prejudiciul. Sunt multe probleme de legislație, dar cea mai mare problemă e că legislația existentă nu se pune în aplicare", a declarat directorul Milvus Grup, citat de Agerpres.

Lasă un comentariu