Calendar apicol

Distribuie pe:

În perioada iernii apicultorii sunt orientați spre pregătirea profesională, prin învățământul apicol de masă, simpozioane, conferințe, activități în atelier cu reparații, valorificarea producției din acest an, dar și de supravegherea și controlul modului de iernare al familiilor de albine. Control se face cel puțin o dată la 2 săptămâni prin ascultare, pentru perceperea și interpretarea zumzetului albinelor și prin aprecierea resturilor găsite pe foaia de control, sau la urdiniș. Intervențiile în stup se fac numai în spații încălzite când se constată lipsa hranei, îmbolnăviri etc.

Mortalitatea exagerată arată că familiile de albine au iernat cu prea multe albine vârstnice, sau a apărut o uzură a organismului cauzată de boală; prezența albinelor mucegăite, umede, arată

că în stup există o ventilație deficitară; albinele cu abdomenul umflat și petele de diaree la urdiniș arată că în stup sunt provizii de calitate proastă, iar condițiile de iernare sunt nefavorabile, neliniștind albinele și sporind consumul de hrană. O atenție deosebită se va acorda în perioada iernii asigurării liniștii în stupină, ocrotirea albinelor împotriva pițigoilor și ciocănitoarelor. În acest sens, pe o sârmă sau o sfoară mai rezistentă se vor lega fâșii din material plastic. În ferestrele calde ale lunilor de iarnă se vor favoriza zborurile spontane de curățire, când temperatura aerului depășește 14 grade C, prin ridicarea capacelor și salteluțelor stupilor pentru ca razele soarelui să încălzească direct podișoarele. Stupina se va proteja contra curenților reci de aer prin perdele de protecție și garduri din diverse materiale.

De remarcat și faptul că, și în acest an, S.C. APICOLA Târgu-Mureș organizează în perioada iernii cursuri de calificare autorizate în meseria de apicultor, fiind înscriși 60 de cursanți, iar în data de 8 decembrie, în amfiteatrul de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu", din Târgu-Mureș, va avea loc un simpozion științific, organizat de ACA Mureș, cu tema „Prezent și viitor în apicultura mureșeană", cu acest prilej vor susține teme de un interes deosebit pentru apicultorii profesioniști și amatori specialiști de la Universitatea Agricolă din Cluj-Napoca, Bunești - Brașov, DSVSA Mureș, Unitatea Fitosanitară Târgu-Mureș, Institutul de Cercetări și Dezvoltare pentru Apicultură București, fiind invitate autoritățile locale și parlamentarii mureșeni.

 

Lasă un comentariu