Din ciclul „România fascinantă" - Luăm de la sănătate ca să dăm la podețe

Distribuie pe:

De unde ne plângeam că prea e molâie campania asta electorală, prea monotonă, prea seamănă cu un concert pentru taragot și orchestră, în la bemol major (sau minor), cu acompaniament de trombon, iată că, în sfârșit, pe ultima sută de metri, lucrurile încep să se miște.

Un document „incendiar" a încins spiritele pe micul ecran, devenit neîncăpător pentru halul de revoltă ce-i cuprinse atât pe invitații din studio, cât și pe reprezentanții autorităților (in)competente și pe simplii cetățeni intrați în direct, să-și verse năduful.

Pe scurt, din câte am înțeles din harababura generală, Ministerul Sănătății n-a fost în stare să „identifice" diversele și multele sectoare din parohia proprie, care ar fi avut nevoie de bani să mai acopere hăurile din sistem, așa că i-a lăsat necheltuiți, i-a trecut la capitolul „economii" și acuma urmează să returneze frumușel, la Ministerul Finanțelor, 60 de milioane de euro, nemaiavând ce face cu ele. Cum adică? - s-au zborșit analiștii. Pentru 15 amărâte de procente în plus la salariul medicilor s-a făcut atâta tam-tam, a fost sesizată chiar Curtea Constituțională, iar ministerului îi arde de economii? Când spitalele colcăie de bacterii și de tot soiul de spurcăciuni, îți zburdă, vorba ceea, șoarecii și cloțanii prin perfuzie, tu spui că n-ai avut pe ce cheltui „mormanul" de euro? Când vin pacienții de-acasă cu seringa (să fie siguri că-i de unică folosință) și tifonul din dotare, ministerului îi rămân milioane de prisos? Pleacă medicii și asistentele cu miile, iar cei ce rămân, în loc să te consulte, repară computerul în care tocmai s-a blocat cardul, când ție, pacient, ți s-au urcat temperatura și tensiunea și-ai da orice pentru o pilulă? Sunt plimbați bolnavii de la o secție la alta, de la un spital la altul, din lipsă de „dotări", hurducați, de ici-colo, până își dau obștescul sfârșit, pe-o targă ciuruită, și ministerul are bani necheltuiți?

A fost zarvă mare de tot, la televizor, de nu se mai înțelegea om cu persoană. S-au spus lucruri grele. S-au adus acuzații grave. Invitații se sfădeau, se contrau - cu seringa să ne-nțepăm sau cu perfuzia să ne perfuzăm? Da' voi câte spitale noi ați construit, când erați la butoane? - a întrebat un politruc din „noul val", care vrea să schimbe clasa politică, dar nu prea știe ce-i aia. Da' voi câte spitale ați închis, de le-am redeschis noi? - i-a închis gura un invitat din „vechiul val". Da' și vouă v-au rămas bani necheltuiți. Da, da' noi tocmai eram pe cale să-i redistribuim judicios, dacă n-ați fi venit voi, cu fițele, și computerele și dosarele voastre electronice, din care nu se-nțelege nimic. Au fost nominalizați, de-a valma, Ponta, Nicolăescu, Năstase, Bănicioiu, Iliescu și Hipocrate, având, cu toții, partea lor de vină. „Io m-am dus să-mi facă remeneu în august și o zis să viu în ianuarie. Că s-o gătat fondurile. M-oi duce, dacă oi apuca", a zis un nene pacient cu un rinichi în pioneze, în cadrul unui „material" pe tema dată.

Până la urmă, tensiunile dând să escaladeze, s-a luat legătura, telefonic, cu ministrul de resort, care a și lămurit lucrurile: e drept că dânsul a spus că ministerul nu mai are de returnat niciun leu la Finanțe, dar asta a fost acum două săptămâni, între timp lucrurile au evoluat, realitatea e într-o continuă dinamică, nu poți ști ce se-ntâmplă de pe o zi pe alta. Plus că nu poți aloca bani în sistem după cum te taie capul, e nevoie de proceduri, de avize, de studii de impact, de calcule și socoteli, de „previzionări", sunt multe viduri legislative, care viduri nu-s ca găurile în asfalt, adică să arunci o lopată de pământ pe ele ori să le acoperi direct cu brustur. Bine, au zis analiștii, da' de ce n-ați dat o ordonanță, o ceva, că de-aia sunteți în fruncea ministerului. Ehe, a zis ministrul, păi și ordonanțele astea, deși le spune „de urgență", în realitate, îți iau o groază de timp, până se adună sub-comisia și comisia, până dezbați, evaluezi, analizezi, compari, structurezi, adopți, semnezi, te apucă, vorba aia, sfârșitul anului în…vidul gol. Te omoară birocrația. Păi, nu de-aia ați venitără voi, tehnocrații, să-i dați în cap? - s-a băgat în vorbă un invitat și răspuns n-a aflat.

Emisiunea apropiindu-se de sfârșit și toată lumea fiind cu nervii nervoși, s-a pus întrebarea finală: bine, și acum ce o să se întâmple cu banii necheltuiți? Sumele economisite - a venit răspunsul - se vor duce la administrațiile publice locale, în teritoriu, pentru implementarea proiectelor de infrastructură.

Deci, asta era, stimați telespectatori: Ministerul Sănătății a făcut „economii" numai și numai cu gândul la satele sărace ale patriei și la primarii lor, plini de griji și de nevoi, să le dea un ban, acolo, să aibă de-un patinoar, de-un coteț, de-un drum prin noroi, de-un podeț, de-o crâșmă cu termopan, de-o sală de sport, de-un parc în zăvoi.

…Vestea s-a și răspândit cu repeziciune și administrațiile publice locale sunt în culmea fericirii: doi edili s-au îmbătat criță și s-au ciocnit cu mașinile bot în bot, răsturnând și gardul școlii, da' las' că vin banii de la sănătate și facem altul, mai trainic și mai frumos.

Lasă un comentariu