O poveste de dragoste în versuri populare

Distribuie pe:

Pe drept cuvânt se spune că ,,românul s-a născut poet" și această zicere se poate vedea nu numai la poeții clasici și moderni consacrați, ci și pe buzele trăitorilor noștri de la țară. Nu e greu să vedem și să auzim, îndeosebi la cele trei momente importante din viața omului: botezul, nunta și înmormântarea, adevărate trăiri exprimate în vers popular, îndeosebi la nuntă sau înmormântare, mai puțin la botez.

Ne bucurăm să auzim și să citim versuri populare scrise cu mult talent de diferiți poeți populari din zilele noastre, care nu fac altceva decât să ducă mai departe această tradiție prin darul primit de la Dumnezeu.

Amintim aici pe Rafila Moldovan, din Idicel Pădure, care, pe lângă darul de a scrie poezii pe care le-a și publicat, dovedește mult talent și față de păstrarea obiectelor casnice vechi într-un Muzeu aflat în curtea casei sale.

Fiind solicitat să-l înlocuiesc pe părintele paroh Eugen Micu la Sfânta Liturghie de Praznicul Nașterii Maicii Domnului - 08.09.2013, am vizitat împreună cu soția mea Cătălina și Muzeul doamnei Rafila, rămânând încântați. Am frunzărit, stând la masă, și caietele cu poezii ale poetei noastre dragi - Rafila. Desigur că am și imortalizat amintirea acelei zile pline de încărcătură sufletească, cu care ne-am întors bucuroși spre casă.

De asemenea, este de remarcat și doamna Viorica Șandru, din Batoș, unde mi-am început misiunea preoțească, înzestrată de Dumnezeu cu o voce foarte frumoasă și cu mult talent de-a scrie poezii care ,,sunt frumoase și de neînlocuit pentru hrana sufletului, cu ele pe buze și-a alinat durerea sau tristețea... și-a exprimat dorul pentru copiii plecați departe, entuziasmul sau exaltarea"1.

Am dat doar două exemple. Aș putea continua cu multe altele, numai din zona noastră la fel de frumoase și importante.

În ce mă privește, am încercat de-a lungul misiunii preoțești să scriu versuri populare ocazionale, îndeosebi la înmormântări pe care le-am adunat între coperțile unei lucrări în anul 2013.

Lasă un comentariu