NOI NU TE-AM UITAT!

Distribuie pe:

FĂRCAȘ F. DUMITRU. Este desigur un simplu nume, dacă nu aș da și unele mici detalii din viața sa, pentru care consider că ar fi meritat mult mai mult din partea noastră și, poate, în aceeași măsură și din partea autorităților mureșene. Altfel rămâne un simplu trecător prin viață.

Fărcaș F. Dumitru a fost singurul luptător supraviețuitor al „Detașamentului Păuliș" din județul Mureș, detașament ce a luptat eroic pentru apărarea Defileului Mureșului în cel de Al II-lea Război Mondial.

Din păcate, acest erou ne-a părăsit în 18 octombrie 2016.

Am așteptat să vedem dacă acestui luptător i se recunosc meritele, sau va fi cel puțin amintit acum, când în acest an am comemorat 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Dar cum ne-am obișnuit, n-a fost să fie cum ne-am așteptat și cum ar fi meritat.

A fost condus pe drumul fără întoarcere de familie și apropiații acestuia.

Fără pretenția de a-l ridica în slăvi sau a-i solicita onoruri nejustificate, pot însă afirma cu deplin temei că nu s-a făcut nimic ca pe timpul vieții să beneficieze cel puțin de o recunoștință morală.

Chiar dacă mulți dintre cititori cunosc cele de mai jos, cu riscul de a-i plictisi, trebuie să arăt că la decesul ultimului veteran de război francez din Primul Război Mondial în Franța a fost declarat doliu național, iar la înmormântare au participat președintele și primul-ministru al țării. Probabil că altfel sunt privite lucrurile la noi, cu toate că Franța este o țară cu care dorim să ne aliniem.

Fărcaș F. Dumitru s-a născut în 22 septembrie 1922, în comuna Hodac, județul Mureș.

După terminarea școlii gimnaziale în localitatea natală, în baza Deciziei Secretarului General al Subsecretariatului de Stat al Armatei de Uscat Nr. 4993, din 11 februarie 1944 a fost încadrat la Școala de Subofițeri de Rezervă Infanterie Radna. A fost în Batalionul 2 al acestei școli. Întoarcerea armelor de către Armata Română după 23 august 1944 îl găsește pe tânărul Fărcaș F. Dumitru în efectivele Școlii de Subofițeri Infanterie Radna. La acțiunea de acoperire a frontierelor țării și curățirea teritoriului național au participat forțe multiple.

De altfel, participarea acestor tineri elevi s-a constituit într-un „element inedit în realizarea dispozitivului de acoperire ăi întrebuințarea comandamentelor de corpuri teritoriale cu misiuni operative, formarea de detașamente sau grupări tactice pe direcțiile cu caracter de independență, întrebuințarea tunurilor antiaeriene în misiunile antitanc. De asemenea, au fost folosite în misiuni operative școlile militare de ofițeri și subofițeri activi și de rezervă, care s-au constituit în unități luptătoare și au participat efectiv la misiuni de luptă".

Urmare a acțiunii inamicului infiltrat de pe teritoriul Ungariei în 26 august și cucerirea localității Gai, generalul Dumitru Popescu, comandantul întregului sector de luptă din zona localității Arad a pus la dispoziția Detașamentului Arad și Batalionul 2 din Școala de Subofițeri Rezervă Infanterie Radna. Batalionul era comandat de maiorul Emil Pârcălabu.

Misiunea primită și modul de ducere la îndeplinire al acesteia făcând obiectul unui vast material, neîncăpător în acest articol ce se dorește doar un semnal, cu părere de rău, voi trece peste ea.

Aceasta a fost prima misiune de luptă la care a participat tânărul elev Fărcaș F. Dumitru.

După întoarcerea din misiune de la Arad, Școala a fost alarmată din nou prin Ordinul Corpului 7 Teritorial Operativ, Nr. 025090 din 13 septembrie 1944, comunicat făcut verbal încă din 11 septembrie. Acum se constituie Detașamentul Păuliș cu misiunea de a apăra Defileul Mureșului în zona Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin.

Pe lângă cele două batalioane de elevi ale Școlii de Subofițeri Infanterie Radna au mai fost puse la dispoziția Detașamentului un pluton infanterie din R. 93 I., partea sedentară, un pluton infanterie din R. 38 I., partea sedentară și Dn. 61 Artilerie Grea.

Insist în puținele rânduri asupra acțiunilor Batalionului 2 întrucât aici a luptat Fărcaș F. Dumitru. Poziția Batalionului 2 a fost atacată permanent de către inamic.

Este demn de menționat că aici a luptat alături de ostașii Batalionului 2 din R. 96 I. și eroina Elena Chiriță, sanitară voluntară a batalionului. A luptat alături de ostașii acestui batalion pentru eliberarea Ungariei și a căzut eroic sub zidurile Budapestei.

Suntem mândri de eroismul înaintașilor noștri și atât timp cât cel puțin condeiul ne va ajuta nu-i vom uita.

Detașamentul Păuliș și-a respectat deviza „Nici pe aici nu se trece".

În luptele purtate au făcut 387 prizonieri și au căzut 919 militari inamici, dintre care 12 ofițeri și 5 subofițeri și au capturat un număr însemnat de armament și muniții.

Pentru faptele de arme excepționale ale ofițerilor și elevilor Școlii de Subofițeri Infanterie Radna în timpul luptelor din zona Arad-Lipova Școala a fost citată prin Ordinul de zi Nr. 2 din 23 septembrie 1944 pe Armata l-a și ulterior pe întreaga armată. Numeroși ofițeri și elevi au fost decorați cu ordine și medalii.

În propunerea de decorare cu Medalia „Virtutea Militară" de război clasa II-a a elevului sergent Fărcaș F. Dumitru în motivarea acesteia se menționa:

- A îndeplinit funcția de comandant de grupă luptă;

- Distruge servanții unui car de luptă inamic incendiat;

- Distruge una armă automată ce era instalată pe un car de luptă inamic distrus.

La capitolul „Rezultate" sunt menționați 6 morți din partea inamicului și perioada în care a fost pe front: 11-30 septembrie 1944.

Datele de mai sus sunt înscrise în Arhivele Militare Naționale, fond 3042, dosar Nr.250/Vest, fila 193.

Stimate coleg, erou între eroii neamului românesc, nu te vom da uitării.

Dumnezeu să te odihnească în pace!

Lasă un comentariu