SĂRBĂTOARE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ MUREȘ - TRIPLĂ ANIVERSARE

Distribuie pe:

Miercuri, 14 decembrie 2016, în Sala documentară a Bibliotecii Județene Mureș, a avut loc tripla aniversare a publicistului Ilarie Gheorghe Opriș, președintele ,,Asociației Artiștilor Plastici", din județul Mureș.

Tripla aniversare se referă la 10 ani de la apariția cărții „Dascăli Mureșeni", primul volum apărut în anul 2006, aniversarea a 20 de ani de la lansarea cărții „Sângeorgiu de Mureș", volumul I - Însemnări monografice - apărut în anul 1996, și 40 de ani de activitate la ,,Asociația Artiștilor Plastici", din județul Mureș, încununată cu apariția cărții „Asociația Artiștilor Plastici Mureș IV 1977-2017".

În deschiderea manifestării, doamna Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, după urarea de bun venit, și-a manifestat bucuria de a găzdui acest important eveniment, spunând: „14 decembrie este formula perfectă de a încheia un an. Un an cu o activitate foarte intensă, un an cu multe lucruri bune întâmplate aici în bibliotecă și în orașul nostru. Încheiem așadar, cu o triplă aniversare la care ne-a provocat domnul Ilarie Gheorghe Opriș, pentru că o sărbătoare a unui autor mureșean, devine automat și sărbătoarea bibliotecii. Ne bucurăm că Biblioteca Județeană este cea care găzduiește această triplă aniversare de astăzi".

Activitatea a fost ilustrată într-un filmuleț documentar, de circa 30 de minute, un remember vizionat cu plăcere și interes de toți cei prezenți la eveniment.

La eveniment au participat colaboratori, prieteni și invitați. Monica Avram, Cornel Sigmirean, Dimitrie Poptămaș, Lazăr Lădariu, Eugeniu Nistor, Nicolae Băciuț, au ținut alocuțiuni, evocând importanța evenimentului, dar și spiritul enciclopedic și pasiunea care caracterizează întreaga activitate a lui Ilarie Gh. Opriș.

,,Iată că astăzi sărbătorim o trudă de fapt, canalizată în trei direcții. Trei jaloane importante din viața unui om, Ilarie Opriș, dar și din viața noastră. Trei jaloane care ne întorc în timp, pe căile memoriei, pe mine în mod deosebit.'' Acesta a fost cuvântul de început, adresat de către poetul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, asistenței dar, în mod deosebit, sărbătoritului, domnului Ilarie Gh. Opriș.

În continuare, poetul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, inițiatorul proiectului ,,Dascăli Mureșeni'' a evocat momentele de început, primele monografii despre dascălii mureșeni apărând în paginile cotidianului ,,Cuvântul liber''. Prin cuvântarea sa, a adus un omagiu dascălilor, a evidențiat rolul important pe care unii dintre ei l-au avut chiar în viața domniei sale, încheind, prin a spune că ,,prea repede uităm de oamenii importanți.''

Domnul Ilarie Gheorghe Opriș a mulțumit tuturor celor prezenți pentru interesul manifestat, participând la acest eveniment, dar și pentru cuvintele frumoase care i-au fost adresate. A continuat, spunând: ,,Am dorit să mă întâlnesc în această sală și în această instituție, acest templu al culturii mureșene și naționale, pentru că exact în luna decembrie 1956, în urmă cu 60 de ani, aici am început cursurile de bibliotecar, fiind angajat ca bibliotecar cu normă întreagă. Ceea ce nu se poate uita, și faptul că atunci l-am cunoscut pe Dimitrie Poptămaș, și fiecare carte a fost văzută prima dată de către el. Îi mulțumesc domnului Dimitrie Poptămaș, dar am dorit o întâlnire cu toți cei cu care am colaborat la aceste cărți. În calitate de autori, de coautori, au scris pe pagina a patra, prefață, introducere sau sunt eroi în carte.''

Manifestarea culturală, desfășurată într-o atmosferă de sărbătoare, a fost cuprinsă și de spiritul Sfintelor sărbători ale Crăciunului și Anului Nou. Părintele paroh Bărăian Eugen, din Sângeorgiu de Mureș, a încheiat această manifestare cu o colindă în cinstea nașterii Mântuitorului.

Lasă un comentariu