Seară a luminii cerești!

Distribuie pe:

Seară minunată! Seară a luminii cerești! Seară a bucuriei! Seară a întoarcerilor în memorie pe căile credinței strămoșești! Seară a colindelor noastre din străbuni!

Seară de colinde oferite, la Radio România Târgu-Mureș, cu știuta generozitate, cu atâta dăruire, talent, profesionalism, de prietenul nostru, poetul și publicistul Valentin Marica, mare iubitor al moștenirii lăsate de înaintemergătorii noștri pe aceste românești meleaguri mureșene.

Spectacolul „Colo-n zarea cerului", că, într-adevăr, spectacol de zile mari a fost, ne-a oferit nouă, celor trecători prin această lume, „secunde de pământ" ce suntem, minunatul prilej să ne mai amintim o dată că „tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri" pe aceste meleaguri transilvane, ale noastre românești, pentru totdeauna.

O minunată seară a întoarcerii la izvoare, la acele rădăcini mioritice ale veșniciei, ale credinței noastre salvatoare prin aceste nestemate, de care noi, urmașii, trebuie să avem o mare grijă, grija cuvenită unor bijuterii ale Neamului românesc.

Aduse de la ferestrele satelor noastre românești, venind din vremuri de demult, pentru vecie, la Radio România Târgu-Mureș, în eseul radiofonic „Colo-n zarea cerului", au răsunat colindele trimise, de strămoșii, celor de azi, pentru a le cinsti, a le păstra și a le duce mai departe această moștenire sacră, prin copiii de la Școala Gimnazială „Ion Chinezu", de la Sântana de Mureș (director Matyas Simona), colindătorii din Solovătru (coordonator Florentina Batori), Grupul folcloric „Dăscălițele" din Batoș (coordonator Olivia Andone), colindătorii din Dumbrava și obiceiul „Turca" (coordonator Mărioara Popovici), Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Târgu-Mureș (președinte - preot-profesor Iuliu Florea, coordonatoarea grupului de colindători - prof. Simona Florea).

Cu acest prilej sărbătoresc au evocat, printr-o întoarcere în timp, Crăciunul copilăriei și obiceiurile satului de altădată în Praznicul Crăciunului, domnii Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț și Dimitrie Poptămaș.

O seară de o rară frumusețe și încântare sufletească, seară de slavă adusă Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. De slavă adusă credinței noastre strămoșești, de mulțumire înaintemergătorilor noștri care ne-au lăsat aceste nestemate ale duratei Neamului, înșirate, pentru veșnicie, de acea sfântă preacurată mână.

Felicitări domnului Valentin Marica! Felicitări colindătorilor continuatori ai tradițiilor noastre din străbuni!

Lasă un comentariu