CUM PUTEM DEPĂȘI SINGURĂTATEA DE SĂRBĂTORI

Distribuie pe:

Psihologul clinician specialist Adriana Costache, citată de descopera.ro, recunoaște că perioada sărbătorilor este una dintre cele mai grele din an pentru persoanele singure. Cu toate acestea, există soluții pentru a evita depresia și chiar să ne bucurăm de perioada festivă.

„Ne amăgim că anul viitor va fi mai bine, că nu vom mai fi singuri, că vom face altfel de cum am făcut până acum și poate vom trăi fericirea adevărată. Ne amăgim că prințul învăluit în mister ne va găsi pe noi, pe cele sincere, oneste, loiale, femei de carieră și bune gospodine. Așteptăm, în fiecare an, femei și bărbați în egală măsură, să vină omul sau momentul potrivit, cu noroc în dragoste, iar șansa să fie de partea noastră. Dar ce facem dacă toate acestea întârzie să apară?

Totuși, este iarnă, ascultăm colinde, oamenii își împodobesc casele, pregătesc surprize. Brusc, devenim mai darnici în preajma sărbătorilor, mai înțelegători, mai sensibili, dar... și mai triști, dacă suntem singuri și nu avem cu cine să ne bucurăm. Singurătatea este cea mai mare problema a omenirii pentru că suntem ființe sociale și poate aduce frustrare, retragere socială, izolare și evitare.

Ce putem face?! Putem să ne concentrăm pe prezent, să trăim cât putem de frumos fiecare clipă, să evităm amintirile din trecut, mai ales dacă acestea sunt dureroase. Acum, există tot felul de locuri atrăgătoare, cu mâncare, muzică bună și cumpărături simbolice de sezon.

Putem găsi oricând persoane pe care le putem ajuta, simțindu-ne astfel utili, citind bucuria în ochii triști ai copiilor și bătrânilor care au aceleași nevoi ca și noi (la biserică, în parcuri, la metrou, cămi-ne de bătrâni, grădinițe sau școli).

Putem să ne plimbăm cu bicicleta, să ascultăm muzica preferată, să citim, să evadăm într-o stațiune. Ne putem bucura și de vacanțe scurte sau escapade mai dese la noi în țară, pentru că avem o țară frumoasă, suntem norocoși că avem un relief mirific. Sunt oameni care nu au văzut marea ori muntele decât o dată în viață. Sau, dacă ne permitem, putem pleca în destinații exotice.

Ar trebui să gândim ca oamenii bolnavi incurabil, care se bucură de fiecare zi trăită, ar trebui să ne gândim că singurătatea este doar o stare ce poate fi schimbată oricând, ar trebui să riscăm puțin și să ieșim din tiparele și șabloanele create chiar de mintea noastră, să experimentăm.

Concentrarea pe propria nefericire constituie o pierdere de timp și de energie, iar așteptând pier-dem din vedere esența vieții și ne trezim bătrâni, singuri, cu tabieturi.

Să ne concentrăm pe ceea ce trăim în prezent este mai important decât acumularea de bunuri și valori materiale. Înțelepciunea, bucuria întipărită pe un chip luminos atrag oamenii, altruismul și sinceritatea, învățămintele noastre către semeni și construirea valorilor umane pentru generațiile viitoare ne sunt la îndemână și ne putem face utili, plăcuți și simpatizați, nu numai în preajma sărbătorilor, ci tot anul.

Vă doresc să aveți imaginație și bogăție sufletească, pentru a putea duce la îndeplinire această misiune în care... nu sunteți singuri", ne sfătuiește psihologul Adriana Costache.

 

Lasă un comentariu