„Legea, Jurământul și... Parlamentarii"

Distribuie pe:

„O voi, guvernanților, care prin naștere, prin avuții, prin inteligență sunteți în capul nației, fiți demni de misia (misiunea) ce vă este încredințată. Duceți la bun sfârșit marea noastră întreprindere de dezvoltare și ridicare a țării. Să vă țineți de popor și de obiceiurile strămoșești, atât cât nu suntem împotriva dreptei cugetări. Să trăiți și să muriți, români, aducându-vă aminte de marea îndatorire și frumoasa făgăduință, ce pe patul de moarte ne-a lăsat-o Ștefan cel Mare: «Dacă dușmanii țării vor prescrie (pretinde, obliga) condiții rușinoase, atunci mai bine muriți prin sabia lui, decât să fiți privitori împilării și ticăloșiei țării noastre»".

***

„Treburile țării se cârmuiesc prin miniștri și... numai miniștrii sunt datori să dea socoteală de actele lor... Ei trebuie să urmeze simțul general al țărei, ca unii care fac parte din guvern. Miniștrii trebuie să caute ce este bun, să îndrepte ce este rău și să nu se țină de împărțirea viselor personale sau iluziilor politice. Pentru o idee mare care este bună pentru țară, ei trebuie să-și riște și numele lor, numai ȚARA să scape de necazuri".

MihaiL Kogălniceanu (1817 - 1891), ministru de Interne, de Externe, plenipotențiar, istoric, orator, scriitor român

***

„Nu poate fi fericire fără libertate, nu poate fi libertate fără putere și «Noi, românii, nu vom fi puternici până când nu ne vom uni cu toții într-unul și același corp politic»".

Nicolae Bălcescu (1819-1852), om politic, gânditor român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848

din Țara Românească (Scrisoare către Mihai Eminescu)

„1001 CUGETĂRI" vol. XI

P.S. „Domnilor candidați ai Parlamentului României! Cereți să depuneți un jurământ în fața poporului și a familiilor domniilor voastre, că veți da totul pentru poporul român, pentru pământul românesc, iar în caz că nu veți respecta acest jurământ acceptați să vă pedepsească Dumnezeu, să vi se confiște toată averea și să vă cereți singuri încarcerarea. Dar, până atuncea, să se refacă vechile panouri de onoare, în care să vă vedem tot timpul; ce ați făcut și cum v-ați îndeplinit misiunea, atunci când ne-ați cerut biletul pentru fotoliile călduțe și bine plătite. CHINA este cea mai mare țară din lume, dar și cu cea mai mare disciplină. Ați auzit de miniștri care au trădat și au furat statul chinez? Aceia care (puțini) au trădat poporul chinez au fost aruncați la câini și mâncați de vii, iar alții decapitați. Ce ziceți de acestea domnilor români, mari promisioniști? Dacă ar fi și la noi astfel de legi, v-ar mai arde de o canditatură la un fotoliu călduț sau să trădați prin fapte nedemne de înălțimea misiunii pe care o dețineți POPORUL ROMÂNESC, care a ajuns la căpătul răbdărilor și al umilințelor? Nici străinii, care vremelnice timpuri ne-au stăpânit, n-au făcut asemenea distrugeri cum s-au făcut în ultimii 27 de ani de falsă democrație, când aceleași partide, majoritatea parlamentarilor s-au aflat la cârma țării, dar și la cârma distrugerii prin furt, minciună, indolență, somnolență și nerespectarea Constituției României. TREZIȚI-VĂ ROMÂNI!" (n.a.)

Lasă un comentariu