DIN NOU, „DIVIDE ET IMPERA", PE BANII PUBLICI sau „FEREŞTE-MĂ, DOAMNE, DE AI MEI!"…

Distribuie pe:

O vorbă din vechime spune că nicio minune nu durează mai mult de trei zile… Nici nu s-au stins bine ultimele ecouri ale asurzitoarelor - mai mult sau mai puţin legale! - pocnitori din noaptea Noului An 2017, şi entuziasmul săltăreţ al urărilor şi strigăturilor de „Bun venit" şi „La mulţi ani!", că mizeria stipendiată, neputând sta prea mult departe de bal, îşi arată, din nou, chipul şi ghearele ţinute la căldurică în dosul unor pseudo-specialişti cu pretenţii didactice şi salarii ministeriale.

Un articol postat de Adevărul de Galaţi, în 2 ianuarie 2017, sub semnătura lui Costel Crângan, semnalează, din nou, pentru a câta oară (????), falsuri grosolane în manualele destinate, în egală măsură, elevilor din şcolile cu predare în limba română, cât şi celor cu predare în limba maghiară.

„Istoria României (este) falsificată pentru elevii secui în manuale aprobate de Ministerul Educaţiei şi tipărite din bani publici" este titlul articolului scris responsabil, cu seriozitate şi amărăciune.

„Noutăţi vechi", care persistă de mai bine de un deceniu, fiindcă, nu-i aşa, nu se face, nu-i frumos, după ce ai încasat nişte comisioane grase, să retragi de pe piaţă, şi de pe băncile copiilor, nişte manuale cu (dez)informări de un tembelism halucinant, nişte terfeloage, acolo, pe care, oricum, nu prea le deschide nimeni, fiindcă în secuime nimeni nu învaţă româneşte, iar în România, în general, analfabetismul înfloreşte de mai mare dragul.

Şi totuşi… „ulciorul nu merge de prea multe ori la apă", nefiind el nici de fier, nici perpetuum mobile, aşa că, par exemple, având în vedere, printre multe altele, că „Manualul de istorie de la editura T3 KIADO scoate România de pe harta Europei" şi că Tricolorul este înlocuit cu steagul secuiesc, „Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) protestează oficial faţă de situaţia aberantă, ce dăinuie de 11 ani, şi cere autorităţilor măsuri urgente pentru retragerea manualelor pline de dezinformări."

„Aşa ajung maghiarii românofobi. Şcoala nu le-a adus la cunoştinţă în ce ţară trăiesc. Şi asta, pe banii statului român, după manuale şi programe plătite de noi toţi".

„Unul dintre manualele contestate de AGIRo este cel de Istorie de clasa a IV-a, scos în limba maghiară, începând cu anul 2006, de editura T3 Kiado (autor fiind Szigmond Zoltan-Karoly). Manualul are girul Ministerului Educaţiei, fiind, de 11 ani, o prezenţă permanentă în catalogul manualelor şcolare valabile."

Domnul Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, semnalează, cu îndreptăţită revoltă, flagranta, intenţionata eroare de la pagina 74 a manualului, unde o hartă întinsă pe o pagină prezintă steagurile ţărilor europene, iar în dreptul României tronează, mare, steagul secuiesc, în locul Tricolorului.

„În cuprinsul acestui manual sunt multe hărţi. Am numărat 22, dar niciuna a României sau a vreunui stat medieval românesc, asta nu mai este firesc. Conturul României apare doar pe harta Europei, dar nici nu scrie că este România. Despre Tratatul de la Trianon se spune, pe banii statului român, că este Dictatul de la Trianon", declară Viorel Dolha.

Organizaţia critică şi faptul că inspectorii Doru Dumitrescu şi Gabriela Droc, ambii din Ministerul Educaţiei, ar fi avizat programa şi manualul, deşi în Legea Educaţiei, la articolul 46, alineatul 8, se prevede explicit că el trebuie să fie „cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română".Cei doi inspectori menţionaţi au argumentat însă, în replică, faptul că „sunt acuzaţi în mod nejustificat de către AGIRo, deoarece, potrivit fişelor posturilor, ei nu aveau obligaţia de a aviza manualele şcolare, ci o comisie special constituită la nivelul Ministerului". Veşnicul tertip, de a arunca pisica moartă în curtea vecinului!

„Nici vorbă să fie identic cu vreun manual pentru clasele cu predare în limba română. Spre exemplu, Carol I apare ca I Karoly. Această prevedere trebuia să o cunoască cei care l-au evaluat an de an şi l-au trecut în catalogul manualelor", spune Viorel Dolha.

Pe bună dreptate, reputatul specialist consideră că elevii care au studiat în ultimii 11 ani după acest manual sunt crunt discriminaţi, deoarece „vor avea probleme de integrare în societatea românească şi pot ajunge adulţii românofobi. Şcoala nu le-a adus la cunoştinţă în ce ţară trăiesc. Şi asta, pe banii statului român, după manuale şi programe plătite de noi toţi".

Consultat asupra temei în discuţie, domnul conf.univ.dr. Király V. István, de la Universitatea clujeană „Babeş-Bolyai", a declarat: „De când mă ştiu, istoria joacă acest rol mizerabil, de a tâmpi populaţia. Astăzi nu se poate justifica cu nimic asemenea mizerie! Numele autorului manualului maghiar mie nu-mi spune nimic. Probabil nu întâmplător, şi nu întâmplător nu încep acum să caut după el. Asemenea educatori fac deservicii şi enorme pagube umanităţii. Nu doar României şi Uniunii Europene! Categoric mă dezic de aşa ceva, şi sprijin iniţiativa de a-l înlătura!"

De acord, numai că nu istoria tâmpeşte populaţia, ci tocmai necunoaşterea adevărului, prin proliferarea unor asemenea enormităţi, falsuri grosolane, dictate din înaltele încăperi ale neprietenilor unor, nu puţine, din nefericire, lichele autohtone oportuniste.

Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, consideră că nici măcar nu poate fi vorba de naţionalism în această chestiune, ci de însăşi încălcarea reglementărilor europene în domeniu. „Este încălcată Recomandarea  nr. 15/2001 a Consiliului Europei cu privire la studiul istoriei în secolul XXI. Aceste manuale la care facem referire manipulează pur şi simplu, prin hărţi şi imagini halucinante". Mai exact, în amintita recomandare CE, la capitolul „Folosirea greşită a istoriei", art. 2,se menţionează că „Istoria aşa cum este predată în şcoli nu poate în niciun fel, cu orice intenţie, să fie compatibilă cu valorile fundamentale şi cu statutele Consiliului Europei, în cazul în care permite sau promovează manipularea istoriei prin falsificarea sau crearea de dovezi false, statistici, imagini falsificate". De asemenea, la art. 4, documentul critică „programele analitice care manipulează istoria, indiferent dacă acestea rezultă din negarea faptelor istorice, falsificări, omisiuni sau ignoranţă".

Dacă în manualul despre care am făcut vorbire, Tricolorul era înlocuit cu steagul secuiesc şi România dispărea de pe harta Europei, o altă monstruozitate a genului „aduce ruşii la Prut"!!!

„Nu doar manualele din secuime au probleme, ci şi unele dintre cele distribuite elevilor români de clasa a IV-a. Un exemplu este cel scos de Editura Corint, aprobat prin ordinul ministrului nr. 5472 din 12.10.2016. La pagina 27 a amintitului volum, la subcapitolul „Popoare de azi", o hartă frumos colorată indică faptul că, în stânga Prutului şi în partea de Nord, ar trăi, pur şi simplu, poporul rus, moldovenii şi ucrainenii fiind scoşi complet din ecuaţie. „Într-un singur manual dintre cele opt consultate de noi scrie, probabil din greşeală căla «27 martie 1918 a avut loc Unirea Basarabiei cu România». În niciun manual dintre cele pe care le-am consultat nu scrie de ce i s-a întâmplat Moldovei în 1812. Istoria este ciuntită fără milă", spune Viorel Dolha.

AGIRo mai remarcă şi faptul că, în toate manualele de Istorie de clasa a IV-a, se menţionează despre câţi ruşi, bulgari, sârbi şi maghiari trăiesc peste frontierele ţărilor lor, şi câţi dintre fiecare trăiesc în România, dar nu se pomeneşte nimic despre românii din afara graniţelor statale.

AGIRo mai specifică şi faptul că, de fiecare dată când a fost consultată, a atras atenţia asupra erorilor din manuale, însă că niciodată nu s-a ţinut cont de obiecţiile făcute.

În finalul memoriului adresat Ministerului Educaţiei, organizaţia profesională a învăţătorilor români avertizează că, în cazul în care istoria nu va fi repusă în drepturi, se pregăteşte de declanşarea de proteste publice şi de pichetarea sediilor unor instituţii fundamentale ale statului.

Vai de noi, bine am ajuns! Se pare că, până la urmă, singura lege funcţională pe plaiul mioritic ar putea deveni… legea junglei. Fiindcă unii nu se mai tem de strigături şi îmbrânceli cu jandarmii în piaţă, şi vor pune mâna pe bâtă şi bolovani. Ca în Comuna Primitivă, nu Comuna din Paris, după modelul migrator în trend.

Desigur, făcând uz şi abuz de toleranţă şi fantezie, ne-am putea imagina că, la loc tihnit, de meditaţie, autorii şi propagandiştii unor asemenea elucubraţii s-ar putea reconsidera moral şi mental, punând de-un cenaclu şi elaborând oarecari almanahe… desigur bilingve, îmbogăţind astfel palmaresul filialei Jilava a Uniunii Scriitorilor! Optimismul meu, recunosc, în această privinţă, este totuşi destul de fragil. Dar… nu se ştie niciodată! Never say never!

(Sursa: adev.ro/oj5n0u)

Foto: Viorel Dolha - Manualul de istorie de la editura T3 KIADO scoate România de pe harta Europei.  

Lasă un comentariu