TRAFICUL RUTIER INTENS FAVORIZEAZĂ DEMENȚA

Cercetătorii canadieni din cadrul Serviciului de Sănătate Publică din Ontario, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate au un risc mai mare de a suferi de demență în comparație cu cei care trăiesc mai departe de zonele cu trafic intens.

„În studiul nostru, am analizat date prelevate de la 6,5 milioane de locuitori din Ontario, cu vârste cuprinse între 20 și 85 de ani, și am identificat 243.611 cazuri de demență între anii 2001 și 2012. Ulterior, am localizat pe hartă reședințele acestora după codul poștal.

În cazul persoanelor care trăiau la 50 - 100 metri distanță de zonele cu trafic intens riscul de dezvoltare a demenței era mai crescut cu 4%, dacă locuiau la 101 - 200 de metri de acestea - cu 2%, însă la peste 200 de metri riscul era semnificativ redus.

Cel mai rău este pentru persoanele care locuiesc la o distanță mai mică de 50 de metri de șoselele intens circulate, care au un risc cu 7% mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care trăiesc la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

Agenții poluanți din aer pot pătrunde în sânge cauzând inflamații, asociate cu bolile cardiovasculare și cu posibilitatea de a dezvolta și alte afecțiuni, precum diabetul.

Studiul sugerează că agenții poluanți din aer care pot pătrunde în creier prin fluxul sanguin pot conduce la probleme neurologice. Demența este cauzată de afecțiuni neurologice, cea mai comună fiind boala Alzheimer ce survine în urma scăderii numărului de neuroni și afectează memoria, gândirea, comportamentul și orientarea, îngreunând activitatea de zi cu zi.

Sperăm ca, în viitor, autoritățile locale să ia în calcul traficul și poluarea aerului, în condițiile în care zonele urbane devin din ce în ce mai populate.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul persoanelor afectate de demență în 2015 era de 47,5 milioane, în creștere rapidă, pe fondul măririi speranței de viață și a îmbătrânirii populației.

Demența este o boală incurabilă ce reprezintă cauza principală a dizabilității și dependenței de alte persoane. Aceasta este pe cale să depășească afecțiunile cardiovasculare ca principală cauză de deces în unele dintre țările dezvoltate", atrag atenția specialiștii canadieni. 

Lasă un comentariu