„CONSTANTIN BRÂNCOVEANU - MODEL CREȘTINESC"

Distribuie pe:

Părintele doctor Vasile Silviu Muntean, de la Vânători, și-a lansat o nouă carte, la Catedrala Ortodoxă „Sf. Treime" din Sighișoara, intitulată sugestiv „Constantin Brâncoveanu - model creștinesc". În iunie 2013, părintele își lansa prima carte: „Istoricul Protopopiatului Ortodox Român din Sighișoara până la sec. al XIX-lea"; tot la Catedrala din Sighișoara.

Cartea dedicată voievodului martir Constantin Brâncoveanu este o realizare, grafică și de conținut, deosebită. Impresionează coperta (autor, Daniel Romeo Todea), grafica, modul inedit de abordare, de către autor, a personalității marelui domn muntean. Este un privilegiu să ai o asemenea carte în biblioteca ta.

Din cuprinsul cărții rețin atenția câteva abordări: Martirajul creștin; Mucenicia sau hristificarea ființei; Mărturisirea prin viață și moarte a lui Hristos de către Sfântul Constantin Brâncoveanu; Sfinții Martiri Brâncoveni, Credință autentică și jertfă martirică în viețuirea Brâncovenilor; Biblia sau Dumnezeiasca Scriptură de la 1688 (Se știe că desăvârșirea Bibliei de la București, din 1688, are loc în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu).

Lansarea cărții a avut loc pe 4 decembrie 2016, din nefericire eu nu am putut participa, din motive medicale, dar am înțeles că prin numărul mare de participanți, succesul acestui demers cultural a fost unul justificat.

Doresc, din inimă, să-l felicit pe părintele Vasile Silviu Muntean pentru faptul că, din când în când, ne bucură sufletul și ne deschide larg universul cunoașterii atâtor valori ale spiritualității și istoriei neamului nostru.

Nu este ușor să scrii istoria neamului nostru cu sângele vărsat de oameni demni, și de copii în cazul lui Brâncoveanu, spun acest lucru pentru că am încercat și eu.

Mă bucur și mă emoționez că și părintele Silviu Vasile a înțeles să fie la înălțimea unui mare eveniment istoric al poporului român: domnia și jertfa unei mari familii domnitoare românești.

După cum se știe („Cuvântul liber" a consemnat), în anul 2014, la Țopa, au fost comemorați Sf. Martiri Brâncoveni (a participat și părintele autor). Cu acel prilej am lansat și eu o carte - document despre arta medievală românească de factură creștină, numită: Interferențe artistice Bizanț - Țările Române Frumosul cel Sfințit în arta medievală românească, Casa de Editură Mureș, 2013, dar care conține și ample referiri la Sf. Mc. Constantin Brâncoveanu. La Simpozionul organizat în 2014, la Țopa, părintele Vasile Silviu Muntean a vorbit despre Constantin Brâncoveanu, ca domn destoinic și bun diplomat, dar și ca om cu o putere de sacrificiu până la jertfa supremă.

Iată că Sfinția Sa a ținut să ne bucure și cu o carte, dovadă a unor preocupări serioase pentru personalitatea complexă a unui domnitor român care a înțeles să fie un domn vrednic, iubitor de țară și de familia sa, dar și un creștin adevărat, care a lăsat toate cele ale lumii, dăruindu-se lui Hristos!

Felicitări părinte și vă așteptăm cu o nouă carte sau poate mai multe (Părintele mi-a destăinuit că are în lucru Biblia de la 1688). O așteptăm cu nerăbdare!

Voi încheia cu un pasaj din cartea părintelui Muntean, concludent, cred eu : „În lumea actuală viața modernă este paganus redivivus (păgânism reînviat) în care trupul a ajuns să fie idolatrizat, cu scopul de a atinge un fel de fericire. Creștinul este chemat spre o viață jertfelnică, care reflectă învățătura Bisericii. El trebuie să fie gata să-și dea viața pentru mărturisirea credinței lui, fără a sta prea mult pe gânduri. Un exemplu concludent de la care se poate învăța este martiriul Sfinților Brâncoveni.

În fața morții, Sfântul Constantin Brâncoveanu, le adresa fiilor lui n. a. (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) un îndemn fără echivoc: Să nu ne pierdem încă sufletele. Stați tare și bărbătește, dragii mei! Să nu băgați seamă de moarte. Priviți la Hristos, Mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit. Credeți tare întru aceasta și nu vă mișcați, nici vă clătiți din credința voastră pentru viața și lumea aceasta….( Martiriul Sfinților Brâncoveni, Editura Sophia, București, 2005).

Cât curaj! Câtă Credință!            

Turcii, cu execuția Brâncovenilor, au dorit să facă un spectacol. Însă, ce spectacol face Brâncoveanu. Creștinul nu se dezice nici în fața morții. Valoarea lui de măsură și de comparație rămâne Domnul nostru Iisus Hristos. Moartea pe cruce este model pentru voievod. Învățătorul creștinilor e înțeles de către domnitorul român" ( p.48-49).

Lasă un comentariu