Ziua Culturii Naționale

Distribuie pe:

Ziua Culturii Naționale, stabilită prin Legea 238/2010 și sărbătorită în fiecare an la data de 15 Ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, va fi marcată și în acest an de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale, organizate în Austria, Belgia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, Israel, Ducatul de Luxemburg, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria.

Unele evenimente marchează atât Ziua Culturii Naționale, cât și debutul unei serii ample de proiecte menite a marca Centenarul Dinu Lipatti.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, în perioada 12-15 ianuarie, manifestarea culturală cu titlul „Luceafărul - descoperirea valorilor românești", în cadrul căreia, va fi pusă în scenă dramatizarea „Luceafărul" . Regia: Alina Chiriac și Andrada David.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin va realiza o seară de poezie și muzică, „Redescoperindu-l pe Eminescu", la 15 Ianuarie, la Loftbühne der Schauspielschule Berlin. Un recital din creația eminesciană, în interpretarea actorilor Emil Boroghină și Christine Schuster, va fi precedat de un recital la violoncel susținut de duo-ul Cătălin Ilea - Constantin Siepermann.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles va organiza două proiecte culturale cu ocazia Zilei Culturii Naționale: în ziua de 15 Ianuarie, recitalul de vioară și pian susținut de violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, la Conservatorul din Luxemburg, și recitalul aniversar „Omagiu lui Dinu Lipatti", susținut de pianista Angela Drăghicescu și violonistul francez Virgil Boutellis-Taft, în data de 26 ianuarie, la centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles. Cu prilejul acestui eveniment, parte a unui proiect muzical intitulat „Romanian Music through Centuries", va fi adusă în prim-plan personalitatea maestrului Corneliu Gheorghiu, prin organizarea expoziției „Corneliu Gheorghiu - Sufletul pianului", curatoriată de Ilinca Gheorghiu, fiica pianistului.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău a organizat, vineri, 13 ianuarie, recitalul poetic-muzical cu titlul „Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăț a muri vreodată", la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici", cu participarea actorului Nicolae Jelescu și a poetului Valeriu Matei, acompaniați la chitară de Viorel Burlacu.

La 15 Ianuarie, la Teatrul „Nadejda Aronetkaia" din Tiraspol va fi prezentată dramatizarea „Ciuleandra", după Liviu Rebreanu, în montarea Teatrului Național „Satiricus - Ion Luca Caragiale". O altă manifestare culturală organizată de Institutul Cultural Român de la Chișinău va fi Expoziția de pictură Florentin Leancă, vernisată la 16 ianuarie și deschisă publicului până la 30 ianuarie, în Galeria Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici" din Chișinău. De asemenea, la 17 ianuarie, Institutul Cultural Român de la Chișinău va organiza un concert susținut de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta dirijorului Cristian Florea, alături de solista Maria Florea.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul va marca Ziua Culturii Române la data de 15 Ianuarie, la sediul Institutului, printr-un Concert omagial Maria Tănase, susținut de Trio Jezebel, a cărui protagonistă este Izabela Barbu, alături Mihai Melinescu și Tudor Anghelescu.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va organiza, în perioada 12 ianuarie - 10 februarie, proiectul „Un secol de cinema românesc la Cinemateca Portugheză", care va cuprinde proiecția a 26 de filme românești, reprezentative pentru șase generații ale cinematografiei românești, de la pionierii săi până în anii 2000. O altă manifestare culturală, cu titlul „Lisabona citește românește", va fi organizată duminică, 14 ianuarie, la sediul Institutului. Maratonul literar va debuta cu o lectură din Lucian Blaga, în interpretarea marelui romancier portughez Rui Zink, și cu un text din Mihai Eminescu, intepretat de Corneliu Popa, unul dintre cei mai importanți traducători din română în portugheză ai momentului.

Institutul Cultural Român de la Londra va inaugura, astăzi, 14 ianuarie, o secțiune de carte românească în cadrul Bibliotecii Willesden Green, în parteneriat cu Consiliul Brent, Biblioteca Națională a României și Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Grupul de bibliofili Romanians Love Books va derula un atelier pentru copiii românilor din Brent.

Institutul Cultural Român de la Madrid a marcat Ziua Culturii Naționale printr-un dublu eveniment care a debutat la 13 ianuarie cu o conferință - „Opera eminesciană și dificultățile traducerii" -, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, urmat, la 16 ianuarie, de vernisajul expoziției „A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary)", la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid, deschisă publicului până la sfârșitul lunii ianuarie.

Institutul Cultural Român de la New York va marca Ziua Culturii Naționale prin manifestarea „Ziua Culturii Naționale în Statele Unite ale Americii și Canada" . La New York, miercuri, 11 ianuarie, în Sala Auditorium de la sediul Institutului Cultural Român, au avut loc vernisajul unei expoziții de carte cu volume de poezie reprezentative pentru lirica națională, din fondul Bibliotecii Institutului, un recital de poezie susținut de actorul american de origine română Ioan Ardelean și un recital de pian susținut de Matei Varga.

La Toronto, în Canada, duminică, 15 Ianuarie, la Consulatul General al României, va fi omagiată activitatea de traducător a profesorului american Adam J. Sorkin prin traduceri din poezia românească. O a doua componentă a manifestării va fi lansarea cărții „Autobuzul cu cocoșați" - primul volum de versuri în limba engleză al poetei Nora Iuga, publicat la editura Bitter Oleander Press, traducere de Adam J. Sorkin și Diana Manole. Tot la Toronto va fi organizat, marți, 17 ianuarie, la Colegiul Glendon, unde există singurul Lectorat de Limbă Română din Canada, o întâlnire a acestuia, însoțit de Diana Manole și Crina Bud (lector de limba română la Colegiul Glendon), cu profesori universitari specializați în limbile romanice, traducători de limbă română și cu studenții care studiază limba română .

Institutul Cultural Român de la Paris a organizat, joi 12 ianuarie, concertul „Histories d' amour du Petit Paris" - un recital de lieduri scrise de Matei Bucur Mihăescu pe versuri de Veronica Micle, interpretate de soprana Alexandra Moroiu, acompaniată la pian de compozitor, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Franța. Un alt eveniment muzical va fi organizat la 19 ianuarie - concertul de debut al turneului francez „Musique roumaine à travers les siécle", dedicat promovării în Franța a compozitorilor români, susținut de pianista Angela Drăghicescu și de violonistul francez Virgil Boutellis-Taft, la Sala Bizantină a a Palatului Béhague, marcând totodată și Centenarul Dinu Lipatti.

Accademia Di Romania din Roma va organiza, la 17 ianuarie, un proiect multicultural care va debuta cu prelegerea susținută de prof. Nicoleta Neșu (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca/Sapienza Universita di Roma) despre opera lui Mihai Eminescu. Actorul Marius Bizău va recita din poeziile lui Mihai Eminescu, împreună cu studenți ai Catedrei de limba română din cadrul Universității Sapienza din Roma și Liga Studenților Români din Străinătate. În cadrul evenimentului, actorii italieni Roberta Costantino și Marco Mancini vor citi un fragment din poemul „Luceafărul". Seara se va sfârși cu un concert susținut de grupul vocal Arpeggio & Roua și invitații săi.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, joi, 12 ianuarie, o seară literară dedicată poetului Mihai Eminescu, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, la sediul Institutului. Evenimentul a fost moderat de Mosari Goldenberg, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Scriitorul Ștefan Mitroi a susținut prelegerea „Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu", urmată de prezentarea volumului său, „Dulce ca pelinul" (ediția 2016, Editura Rao).

Institutul Cultural Român de la Varșovia va realiza proiectul cu titlul „Ziua Culturii Naționale 2017 în Polonia", la 16 ianuarie, în cadrul căruia va fi proiectat documentarul România nemaivăzută. Totodată, în cadrul proiectului „DADA ROOTS - expoziție dedicată Centenarului Mișcării DADA" (9 decembrie 2016 - 19 februarie 2017), astăzi, va avea loc concertul trupei românești Karpov not Kasparov (Valeriu Borcoș, Eduard Gabia), împreună cu Alexandra Andronic și Corina Sucarov, la Toruñ.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va găzdui, în perioada 14-29 ianuarie, expoziția de grafică „Ion Creangă și personajele sale", semnată de Ary Murnu.

Pentru a marca Ziua Culturii Române, dar și aniversarea a 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, Institutul Cultural Român de la Viena va organiza, la 15 Ianuarie, conferința în limba engleză „Dinu Lipatti: The Purest Gold "/ „Dinu Lipatti: Cel mai pur aur",/ susținută de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionați cercetători ai activității lui Dinu Lipatti. Publicul va avea ocazia să asculte fragmente din înregistrări ale lui Lipatti, inclusiv din cele mai recent descoperite, cu lucrări de Scarlatti și Brahms și singura înregistrare cu Lipatti interpretând Beethoven, alături de violoncelistul Antonio Janigro. 

Lasă un comentariu