Eminesciana 2017 - Mihai Eminescu, la Turnu Severin

Distribuie pe:

La Drobeta Turnu Severin s-a desfășurat cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură „Mihai Eminescu". Deschiderea oficială a Festivalului a avut loc joi, 12 ianuarie, la Palatul Culturii „Teodor Costescu"și a fost moderată de inițiatorul acestei manifastări culturale, prof. dr. Florian Copcea, corespondent Agerpres. După rugăciunea rostită de Episcopul Severinului și Strehaiei Nicodim, a urmat intonarea Imnului de Stat de către membrii Corului Episcopiei. Acesta a susținut și un recital impresionant pe versurile lui Mihai Eminescu („Pe lângă plopii fără soț", „Codrule, codruțule", „Mai am un singur dor", „Codrule, Măria Ta"). În impunătoarea sală de festivități s-au sărbătorit Ziua Culturii Naționale, Ziua marelui nostru Eminescu și împlinirea a 90 de ani de la înființarea Bibliotecii. Au urmat câteva alocuțiuni, mai întâi P.S. Nicodim a apreciat atât strădania domnului Florian Copcea de a realiza timp de 27 de ani această manifestare, cât și prezența, tot de atâția ani, a distinsului academician Mihai Cimpoi la acest festival. Gândul părintelui s-a îndreptat apoi către oamenii de cultură pe care îi consideră, implicit, oameni credincioși, care s-au desprins de omul de rând, de intelectualul de rând. Aceștia se găsesc printre istorici, poeți, oameni de știință, iar din cadrul bisericii, Sfinții Părinți (Marii duhovnici). P. S. Nicodim a făcut și prezentarea unor cărți primite: „Dintr-un cer cu alte stele…", o antologie îngrijită de Florian Copcea, „Virginia Popovici sau paralaxele criticii românești din Serbia", cărți care s-au oferit tuturor invitaților la intrarea în sală, Eugen Dulbaba „Piruete în labirint", Marius Harbănaș: „Toponimia submontană a Mehedințului" și a două volume de versuri: Emil Săndulescu „Spectacolul adevărului" și „Blestemul", din care părintele a rostit foarte frumos poezia „Rugăciune". Izabela Zamfir, reprezentanta bibliotecii s-a referit la lumina pe care o oferă cărțile. Prof. dr. Gabriel Coșoveanu, aducând salutul filialei Oltenia a Scriitorilor din România, a menționat faptul că, întotdeauna, la Severin au venit oameni care au ținut cont de o „triadă" pe care Eminescu o punea în fruntea tuturor lucrurilor: politețea, munca și jertfa. Ileana Roman, președinte al Uniunii Scriitorilor Danubieni, a afirmat că ar fi frumos să îl păstrăm pe Eminescu, dar nu departe, ci să

ni-l apropiem, citindu-l. Foarte interesant mi s-a părut faptul că premiile decernate unor personalități din sfera culturală, științifică și tehnică au fost diferite: 4 premii „Eminescu", 4 premii „I. G. Bibicescu" și 4 premii „Pamfil Șeicaru", înmânate în locații diferite: la Biblioteca „Bibicescu", la Primăria din Băile Herculane și la Mănăstirea „Sfânta Ana" din apropierea orașului Orșova. Nicolae Băciuț a fost distins cu Premiul și medalia „I.G. Bibicescu" pentru promovarea literaturii.

S-au mai oferit și diplome de excelență. Toți cei prezenți au depus apoi flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din Turnu Severin, din Băile Herculane, dar și la bustul lui Adrian Păunescu. S-a vizitat biblioteca „Bibicescu", unde au fost admirate expoziția de medalii și cea de manuscrise ale poetului național. La Mănăstirea „Sfânta Ana"s-a ținut o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu, după care a urmat o agapă și au fost decernate premiile „Pamfil Șeicaru", printre cei patru laureați numărându-se și prof. Codruța Băciuț.

La toate manifestările culturale dedicate lui Eminescu am cunoscut oameni minunați, intelectuali adevărați, care au scris volume, lucrări și studii memorabile despre cultura și universalitatea lui Eminescu. Zile frumoase, zile senine petrecute la mal de Dunăre! Zile pline de emoție, de trăire, de bucurie! Și nimic din toate acestea nu s-ar fi putut realiza fără implicarea organizatorilor acestei ediții: Episcopia Severinului și Strehaiei, Centrul Cultural „Nichita Stănescu", Palatul Culturii „Teodor Costescu", Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Mehedinți, Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, Fundația Culturală „Lumina" și Societatea Scriitorilor Danubieni.

 

Lasă un comentariu