Seară magică la Sighișoara

Distribuie pe:

Lumea culturală din Sighișoara și împrejurimi a marcat evenimentul „Eminesciana - Interferențe culturale". Creațiile marelui poet național au fost recitate și cântate de către artiști, dar nu au lipsit nici expunerile despre importanța poetului.

Evenimentul a avut loc marți, în data de 17 ianuarie 2017, a început la ora 17 și a continuat pe durata întregii seri. Locul ales a fost „Double Tree by Hilton Hotel Sighișoara - Cavaler", lucru care nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul domului Petru Bașa. Auditoriul numeros din Sala de Conferințe a fost foarte interesat și entuziast, reușind să absoarbă tot ce era mai bun. Organizatorii au fost: Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Asociația Literară „Creneluri Sighișorene". Ambientul a fost unul plăcut, sala fiind atent decorată pentru ca publicul să se simtă ca în epoca marelui poet. La loc de cinste a fost expusă o icoană pe sticlă a marelui poet, pictată de artista târgumureșeană Veres Zsuzsana. În restul sălii s-au expus tablouri cu diferite portrete care transmit emoție (de la pictor la privitor), realizate de artista Luminița Unțanu, picturi care se află pe coperta revistei „Creneluri Sighișorene" nr. 9.

Numeroși invitați au luat cuvântul la microfon, ei fiind atât de la masă cât și din sală. Astfel, îi menționăm pe următorii: poetul Valentin Marica a avut o lungă expunere cu titlul „Actualitatea lui Eminescu", care prin profunzimea sa, a ținut publicul captivat; poetul Nicolae Băciuț a impresionat printr-un recital poetic, spus doar din memorie minute în șir; apoi, partea legată de cum a intrat în istorie Mihai Eminescu a fost prezentată pe scurt de către subsemnatul.

Au alternat și clipe muzicale de diferite genuri: interpreta Ștefania Pârlea a cântat muzică populară, iar Anda Voican și Traian Comșa cu muzică folk. De asemenea, au avut onoarea de a-și exprima talentul în fața microfonului invitați de toate vârstele și profesiile. Ei au venit cu creații proprii sau ale lui Mihai Eminescu: Ana Munteanu Drăghici, Alexandra Gămănuț, Piroska Hanea, Larisa Birișu, Sonia Hoisan, Codrea Nicolae, susținuți de colegii Erica Bănărescu, Laura Codrea și Dudaș Dănuț.

Gabriella Costescu, președinte al Asociației Literare „Creneluri Sighișorene" și totodată moderatorul acestui eveniment, a lansat cu această ocazie, publicația bianuală „Creneluri Sighișorene" Anul IV, nr. 9 (iulie-decembrie 2016). Acest jurnal de activități este departajat pe fiecare lună în parte și scoate în evidență articole, poezii și alte creații; implicații în diferite evenimente, colaboratori și parteneri ai revistei. Toate acestea provin dintr-o arie destul de largă, inclusiv dincolo de granițele țării noastre: „de peste Prut" și „de peste ocean" fiind două din rubrici, pe lângă cea de „rânduri-gânduri".

Nu trebuie uitați nici partenerii media: Revista „Creneluri Sighișorene", editura și revista „Vatra Veche" și Radio Son Sighișoara.

 

Lasă un comentariu