România - printre țările cele mai poluate cu radon!

Distribuie pe:

În acest moment, cele 5.000 de măsurători realizate de echipa de cercetători clujeni acoperă 42% din harta României. Potrivit coordonatorului proiectului, Alexandra Cucoș-Dinu, rezultatele arată că România se plasează printre țările cu cel mai mare nivel de poluare cu radon.

„Ne situăm într-o zonă de risc ridicat (…) Sunt în toate județele variații, în instituții publice am avut surprize ca în aproximativ 180 de școli și grădinițe, primării, pe care le-am monitorizat în aceste campanii să constatăm nivel ridicat, atât în Alba în mai multe școli și grădinițe, în județul Timiș, în Suceava. Se văd pe hartă. Trebuie implementate niște protocoale, atât pentru expunerea profesională din aceste instituții publice, cât și din mediul subteran, respectiv Peștera Urșilor, care e foarte vizitată și unde un ghid, în sezonul cald, ar trebui să își limiteze circuitele la 12 ore pe lună", a declarat Alexandra Cucoș-Dinu, la un seminar în cadrul căruia s-au prezentat rezultatele cercetărilor, obținute până la acest moment.

Rezultate foarte mari s-au determinat și în Peștera Muierii și Peștera Polovragi, precum și în câteva puncte de pe traseele turistice din zonă, care ar trebui în viitor semnalizate pentru a fi ori evitate, ori pentru a se limita staționarea.

Cercetătorii mai arată că radonul este un gaz radioactiv natural care se degajă din interiorul solului și se infiltrează în case prin structura de rezistență sau prin crăpăturile plăcii, către sol. Astfel, el poate avea un nivel mai crescut al concentrației în apartamentele sau sălile aflate la demisolul sau parterul clădirilor și, mai ales, acolo unde clădirile au fost izolate.

Echipa FSIM lucrează, în prezent, pe un proiect european, la dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a concentrației de radon care să fie ușor de folosit, ieftine și eficiente, având ca scop elaborarea unei „strategii radon" pe care România va fi obligată să o implementeze din 2018.

În ceea ce privește locuințele și birourile, până la finalizarea acestor strategii, specialiștii spun că o bună ventilație ajută foarte mult la menținerea unei concentrații scăzute.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor. (sursa - Agerpres)

Lasă un comentariu