Se întâmplă în România lui 2017 - DICTATURA PUTERII

Distribuie pe:

Incredibil! După ce ședința de Guvern de marți, 31 ianuarie 2017, s-a încheiat cu adoptarea bugetului de stat pe 2017, „pe surse", au apărut informații că este foarte posibil ca pe ordinea de zi să fie incluse (pe blat, pe șest, suplimentar, pe ascuns - mai pe românește), adoptarea ordonanței privind grațierea și modificările la codurile penale, în pofida protestelor masive împotriva acestora și a respingerii lor în dezbaterea publică de la Ministerul Justiției, desfășurată cu doar o zi înainte.

Din păcate, zvonurile „pe surse" au fost confirmate de însuși ministrul Justiției, Florin Iordache, care, târziu în noapte, s-a lăudat că Guvernul a depus un efort suplimentar, adoptând proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală, prin care se iau în calcul doar pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unor funcții publice.

În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani, iar denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.

La conferința de presă în care ministrul Justiției a încercat să justifice adoptarea măsurilor care îi scapă de pușcărie pe politicienii corupți, acesta s-a bâlbâit în explicații, răspunzând pe lângă subiect și devenind penibil prin sintagma „altă întrebare", cu scopul vădit de „a se spăla pe mâini" de păcăleala pe care le-a aplicat-o Guvernul, fără pic de jenă sau respect, românilor revoltați.

Însă, nici românii nu dormeau, chiar dacă ora era târzie, așa că au ieșit spontan în stradă. Bucureștenii s-au adunat direct în fața Palatului Victoria, reușind să-i blocheze pe miniștri în clădire.

Nu dormea nici președintele Klaus Iohannis. Imediat după ce a aflat că Guvernul a adoptat pe ascuns modificările la codurile penale și grațierea unor pedepse, acesta a transmis următorul mesaj:

„Dragi români, astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.

Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.

Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română, care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste, care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!".

Punând gaz pe foc, președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat mirat că românii ies în stradă, întrebându-se „inocent" care este supărarea protestatarilor.

„Eu nu am înțeles exact care este supărarea. Pe de-o parte, este președintele CEDO, care spune public că România trebuie să ia măsuri după modelul Italiei, pe de altă parte, nu am înțeles ideea că s-ar putea face o ordonanță de modificare a codului penal pentru punerea în acord a deciziilor Curții Constituționale. Pe de altă parte, eu am primit mai multe mesaje directe și mult mai multe indirecte de la susținătorii PSD, care vor ca Guvernul să fie lăsat să își exercite prerogativele constituționale pentru că ei au votat acest lucru".

Celălalt lider al puterii, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că are „îndoieli cu privire la reprezentativitatea și legalitatea protestelor pe tema grațierii".

Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție: „Adoptarea acestei ordonanțe ar favoriza persoanele care de acum încolo vor săvârși infracțiunea de abuz în serviciu, mai ales că faptele care cauzează prejudiciu sub 200.000 de lei nu vor putea fi investigate, iar persoanele care le comit nu vor mai putea fi pedepsite. Această OUG favorizează și persoanele deja trimise în judecată sau acuzate pentru abuz în serviciu".

Augustin Lazăr, procurorul general al României: „Este o ofensă adusă autorității judecătorești, vădit neconstituțională, și trebuie atacată urgent la CCR. Despre consecințele ei grave, am avertizat deja".

Controversatele acte normative au fost publicate de urgență în Monitorul Oficial, miercuri, după miezul nopții, la ora 1,17, și au intrat imediat în vigoare... „Scapă cine poate" vorba lui Victor Ponta.

În noaptea de marți spre miercuri (31 ianuarie - 1 februarie 2017), conștiința românilor a fost zguduită, la fel ca în decembrie 1989, când, totuși, s-a schimbat regimul politic.

Cât vor rezista protestatarii în stradă și ce vor reuși să schimbe de această dată, vom trăi și vom vedea. La închiderea ediției, în fața Palatului Victoria protestau peste 20.000 de oameni, însă nu îi asculta nimeni, întrucât miniștrii Guvernului PSD-ALDE au ieșit, sub escortă, pe ușa din dos...

Lasă un comentariu