Elevii Liceului Tehnologic din Band vor beneficia de o masă caldă!

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 72/2016 privind acordarea unei mese calde preșcolarilor și elevilor, începând cu acest an școlar.

Scopul programului este diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar, cu care se confruntă populația școlară din medii dezavantajate economic sau social, asigurând accesul echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate tuturor copiilor și tinerilor din România.

Desigur, dreptul de a primi zilnic o masă caldă îl au doar elevii prezenți la cursuri și nu se va acorda în perioada vacanțelor sau a zilelor libere!

Mâncarea pentru elevi și preșcolari va putea fi preparată în regim propriu, pentru unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare și spațiu adecvat de servire a mesei, sau în regim de catering, pentru unitățile de învățământ în care nu există cantină, dar există un spațiu de servire a mesei. Pentru unitățile de învățământ în care nu există nici cantină și nici spațiu amenajabil în scopul servirii mesei, va fi acordat un pachet alimentar, care va conține produse de panificație, produse din carne, brânzeturi, legume și fructe.

La sugestiile Institutului Național de Sănătate, meniul pentru masa caldă ar putea cuprinde, printre altele, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuță cu legume, pilaf cu legume și ficăței de pui, piure de cartofi cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, cartofi gratinați cu piept de pui la grătar, omletă cu legume și brânză telemea, dovlecel umplut cu brânză la cuptor, ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii mai mari de 7 ani), sandvici cu unt, cașcaval, șuncă și legume (roșii, castravete, salată), sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude și... multe, multe alte preparate gustoase și sănătoase.

Deocamdată, se aplică doar un program-pilot, în 50 de unități școlare din întreaga țară, pentru aproximativ 30.000 de elevi și preșcolari, urmând ca, în funcție de rezultate, Executivul să-l extindă la nivel național.

Din județul Mureș, în acest program-pilot este inclus, deocamdată, doar Liceul Tehnologic, din comuna Band, pentru care, în anul școlar 2016 - 2017, a fost alocată suma de 544.000 lei.

 

Lasă un comentariu