DONAREA DE SÂNGE NE SALVEAZĂ DE ACCIDENTUL VASCULAR ȘI DE INFARCT

Distribuie pe:

Oamenii de știință finlandezi de la Universitatea din Helsinki, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care donează regulat sânge prezintă un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral, dar și de a suferi de cancer.

„Potrivit studiului nostru, realizat pe 2.682 de bărbați din Finlanda, cei care donează sânge prezintă cu 88% mai puține riscuri de a face infarct sau accident vascular decât cei care nu donează.

Totodată, persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer, întrucât donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentrații ridicate, poate îngroșa sângele. În plus, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.

De asemenea, cantitatea crescută de fier în sânge crește activitatea dăunătoare a radicalilor liberi și poate favoriza dezvoltarea cancerului.

De altfel, un studiu anterior, desfășurat pe parcursul a patru ani și jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

După donarea de sânge, corpul își reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roșii, în opt săptămâni.

Pe de altă parte, o singură donare de sânge poate salva până la trei persoane, întrucât se pot obține unul, două sau trei produse", explică specialiștii finlandezi.

Reamintim că donarea de sânge durează câteva minute, în funcție de calitatea venei alese pentru puncționare, și se recoltează 420 - 450 ml de sânge (o cantitate mică, față de volumul sanguin circulant de 5 litri).

După donare, se recomandă evitarea efortului fizic și consumul de alcool, un regim alimentar bogat în proteine animale (ouă, carne) și suplimentarea consumului de lichide. 

Lasă un comentariu