Sucurile băute zilnic ne îmbolnăvesc

Distribuie pe:

Persoanele care beau des suc au un risc mai mare de a suferi de diabet zaharat de tip 2 şi de sindrom metabolic. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publica a Universităţii „Harvard" din Statele Unite au analizat 11 studii independente, cu peste 300.000 de participanţi. Datele obţinute au arătat că persoanele care consumă zilnic unul-două sucuri, de 330 ml, au un risc cu 26% mai mare de a face diabet de tip 2 şi cu 20% mai mare de sindrom metabolic, comparativ cu cei care beau suc doar o dată pe lună. Sindromul metabolic întruneşte trei dintre următoarele criterii: valori crescute ale tensiunii arteriale, hiperglicemie, obezitate abdominală (circumferinţa taliei de peste 102 cm la bărbaţi şi de peste 88 cm la femei), concentraţie scăzută a colesterolului „bun" şi valori crescute ale trigliceridelor.

Statisticile, în creştere

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 246 de milioane de persoane au diabet la nivel global, această maladie fiind a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. Iar obezitatea creşte riscul de diabet. 14,6% din francezi sunt obezi, iar 39% sunt supraponderali. Aproximativ un sfert din populaţia Marii Britanii suferă de obezitate, iar 39% din adulţi, şi mai ales femeile, prezintă obezitate abdominală. 10% din italieni sunt obezi, procentul fiind chiar mai mare, de 12%, în rândul copiilor. În România, jumătate din populaţie are probleme cu greutatea corporală, iar 25% suferă de obezitate.

Aproape jumătate din români sunt bolnavi

75 la sută din români se adresează medicului anual, iar dintre ei, 43 la sută sunt depistaţi cu afecţiune, potrivit unui studiu realizat de IRES

Datele studiului realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) relevă faptul că românii sunt interesaţi de starea lor de sănătate, în ciuda sistemului sanitar tot mai deficitar. „Cei 75 la sută din românii care s-au prezentat la medic anual sunt interesaţi să prevină apariţia anumitor afecţiuni sau să ţină sub control bolile de care suferă. Iar acest lucru denotă responsabilitate". Teama bărbaţilor de a merge la medic a fost confirmată încă o dată de această cercetare, care a scos la iveală faptul că numărul femeilor care s-au adresat medicului este net superior numărului bărbaţilor.

Majoritatea bolilor, depistate întâmplător

Vizita la medic i-a ajutat pe români să descopere că suferă de diverse afecţiuni. Potrivit medicilor, lista afecţiunilor de care suferă românii este lungă. Românii care s-au prezentat la medic au constatat că suferă de tulburări de tranzit intestinal, de diabet, de boli respiratorii sau că au probleme de nutriţie. De asemenea, mulţi români au fost ajutaţi să conştientizeze faptul că sunt supraponderali, iar kilogramele în plus reprezintă risc de boli cardiovasculare. Gradul de îmbolnăvire al românilor reiese şi din faptul că un număr mare de persoane trece pragul farmaciilor anual. Studiul indică faptul că 88 la sută din români cumpără medicamente. Potrivit medicilor, stilul de viaţă echilibrat face diferenţa în prevenirea celor mai multe boli. Adoptarea unei alimentaţii sănătoase, bazată pe un consum crescut de fructe şi de legume, practicarea unui sport de cel puţin trei ori pe săptămână şi alternarea orelor de lucru cu cele de relaxare sunt esenţiale.

Lasă un comentariu