...O FIXAȚIE MANIACALĂ ȘI ANACRONICĂ PENTRU CONTROLUL SPAȚIULUI EX-SOVIETIC

Distribuie pe:

Într-un documentar difuzat recent la postul public de televiziune rus, Vladimir Putin a deplâns prăbușirea URSS, considerând că este “cel mai mare dezastru geopolitic al secolului trecut”. Putin afirmă că regimul de la Kiev este anti-rus și că a orchestrat un presupus genocid al populației rusofone din regiunile separatiste Donețk și Lugansk. Totodată, acuză că americanii au pus stăpânire pe Ucraina, despre care spune că este o țară ce ocupă ilegitim un teritoriu care aparține istoric și de drept Rusiei. În consecință, președintele rus susține că extinderea NATO spre Est ar fi un pericol pentru țara sa, iar așezarea Ucrainei sub umbrela de securitate euroatlantică ar fi un proces de “acaparare militară” la care Rusia nu poate asista pasiv.

În fapt, Vladimir Putin vrea să impună Rusia ca actor major pe arena internațională. Obiectivul a fost declarat la Conferința pentru securitate de la München din 2007. Intențiile sale în privința Ucrainei au fost fixate și explicate în iulie 2021, prin publicarea articolului “Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, în care afirmă deschis că Ucraina nu este un stat suveran, ci doar o colonie care trebuie eliberată de ocupanții occidentali.

Contextul mai larg ne ajută să înțelegem de ce Putin nu se va mulțumi cu independența regiunilor Donețk și Lugansk. Spațiul ocupat de liderii separatiști se întinde pe o treime din suprafața celor două entități, deci este de presupus că aceștia vor emite pretenții teritoriale până la granițele administrative ale celor două “republici populare”. “Menținerea păcii” în regiuni pe care oricum le controla este doar un pretext pentru pași strategici mult mai mari. Operațiunea militară complexă care a început în dimineața de 24 februarie este de fapt (...) afirmarea dreptului forței și, în egală măsură, un act de război îndreptat împotriva ordinii internaționale. Narațiunea oficială a Kremlinului nu are nimic de-a face cu “denazificarea” (președintele Zelenski are origini evreiești!) sau cu “eliberarea fraților slavi și ortodocși care s-au lăsat prinși în intrigile occidentale”, ci este un plan bine pregătit pentru a bloca aspirațiile democratice ale Ucrainei, pentru desființarea armatei și schimbarea regimului politic de la Kiev. Simplu spus, este un plan de extindere prin mijloace brutale a zonei de influență a Rusiei, o fixație maniacală și anacronică pentru controlul spațiului ex-sovietic.

La această oră, mii de oameni stau la granița Ucrainei cu România, mulți fugind pe jos din calea războiului. Măcar acum să nu uităm că în țara vecină, comunitatea românească este a treia ca pondere, după ucraineni și ruși, dacă am considera laolaltă românii (151.000) și “moldovenii” (256.600). În fața acestei agresiuni fără precedent în fața unui stat suveran, în cele mai sumbre ore ale Europei de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, trebuie să întărim arhitectura de securitate a Uniunii Europene în fața acțiunilor iraționale ale Kremlinului și să dăm dovadă de solidaritate atât cu minoritatea românească din Ucraina, cât și cu întreg poporul vecin care trece prin momente critice.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș va susține studenții ucraineni din Târgu-Mureș, precum și mediul universitar, fie că este vorba de studenții sau de profesorii din Ucraina.

Prof. univ. dr. LEONARD AZAMFIREI, rectorul UMFST Târgu-Mureș

Lasă un comentariu