BOLILE CARDIACE POT FI „CITITE" ÎN FIRUL DE PĂR

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Western Ontario, citaţi de descopera.ro, susţin că analiza unui singur fir de păr oferă informaţii importante despre sănătate, reuşind să determine riscul de afecţiuni cardiace.

„Ca urmare a studiului nostru, realizat prin prelevarea de mostre de păr de la 56 de pacienţi internaţi în urma unui atac de cord, am constatat că nivelul ridicat de cortizol, hormonul stresului, găsit în firul de păr poate fi asociat cu un risc mai mare de afecţiuni ale inimii.

Până în prezent, nivelul de cortizol a fost măsurat în sânge, urină şi salivă, însă rezultatele obţinute în urma acestor analize au oferit informaţii doar despre nivelul de stres din acel moment. În schimb, cortizolul găsit în păr evaluează starea de stres pe termen lung.

Se ştie că părul creşte cu aproximativ un centimetru pe lună, astfel că o mostră de păr de 3 cm poate oferi informaţii pentru o perioadă de peste 3 luni.

Astfel, nivelul de cortizol din păr poate reprezenta un predictor mai important decât alţi factori de risc cunoscuţi pentru bolile cardiace, precum hipertensiunea, fumatul şi colesterolul.

Considerăm, totuşi, că stresul este un factor minor comparativ cu ceilalţi factori de risc pentru bolile de inimă şi nu ne imaginam că ar putea fi cel mai puternic dintre toţi. Pe termen lung, nivelul ridicat de cortizol creşte tensiunea arterială, glicemia, grăsimea corporală şi îngroaşă arterele, toţi aceştia fiind cunoscuţi factori de risc pentru afecţiunile cardiace.

Următorul pas este să analizăm cortizolul găsit în părul femeilor şi să descoperim dacă există vreo intervenţie, precum terapiile comportamentale, care să reducă nivelul de cortizol din păr", explică oamenii de ştiinţă canadieni. 

Lasă un comentariu