JUBILEU ASTRIST LA IERNUT

Distribuie pe:

Joi, 23 februarie 2017, douăzeci şi trei de astrişti s-au întrunit în incinta bibliotecii din oraşul Iernut pentru a aniversa 10 ani de existenţă şi activitate a Cercului Astra din Iernut. Mai exact 23 membri ASTRA şi alte personalităţi ale oraşului, plus domnul Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei.

Moderatoare a fost doamna Alina Alecu, preşedinta Cercului ASTRA din Iernut. Mai întâi s-a intonat imnul astrist, apoi preotul Silviu Feier a rostit o rugăciune pentru a marca acest jubileu.

Fostul preşedinte al cercului, dar adevărata „eminenţă cenuşie" a acestuia, domnul profesor Sever Pop, a prezentat un scurt raport ce a vizat cei 10 ani de activitate a Cercului ASTRA din oraşul Iernut. Totul a început acum zece ani, când regretatul părinte George Oargă şi soţia sa au înfiinţat acest minunat cerc. De-a lungul anilor, Cercul ASTRA şi-a deschis aripile spirituale şi a oferit membrilor săi şi unor invitaţi multe momente memorabile şi sublime. Domnul Sever Pop a mai amintit şi de splendidele pelerinaje şi excursii, care, sub o minuţioasă organizare, au oferit pelerinilor ocazia să viziteze locuri şi lăcaşuri superbe.

Înainte de a da cuvântul membrilor prezenţi în sală, doamna Alina Alecu a oferit frumoase diplome nominalizate astriştilor pentru activitatea din cei zece ani de existenţă a cercului. Spun diplome frumoase deoarece pe margine apar portretele celor 25 de mari personalităţi române din istorie, arte şi filosofie, plus un singur străin, genialul şi strălucitorul dramaturg William Shakespeare. Toate aceste personalităţi au fost recenzate de-a lungul anilor în Cercul ASTRA Iernut. Apoi s-a dat cuvântul celor prezenţi în sală.

Mai întâi a vorbit domnul Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, dar şi redactorul-şef al cotidianului „Cuvântul liber". Domnul Lădariu s-a arătat deosebit de încântat de activitatea cercului Astra din Iernut ; practic, un exemplu pentru alte cercuri similare din judeţ şi din ţară. A vorbit, aşa cum îl ştim : vertical, vehement şi extrem de electrizant, subliniind că România are nevoie de patrioţi adevăraţi şi nu de apatrizi. A mai spus că unele manuale de istorie şi limba română sunt, de fapt, o adevărată ruşine naţională. A propus ca autorităţile locale să facă demersuri, pentru a solicita fonduri în vederea ridicării, la Oarba de Mureş, a unui mausoleu asemănător cu cel de la Mărăşeşti. La Oarba de Mureş s-au jertfit pentru patrie peste 11.000 de soldaţi români. Lazăr Lădariu a mai propus să organizăm un simpozion naţional dedicat profesorului arheolog, din Iernut, Nicolae Vlasa, care, descoperind tăbliţele de la Tărtăria a dovedit lumii că acea scriere, de peste 5.500 de ani, este mai veche decât cea sumeriană, considerată până acum leagănul primordial al civilizaţiei terestre...

Primarul oraşului, domnul Ioan Nicoară, a spus, în alocuţiunea dânsului, că Cercul Astra îi oferă clipe de adevărată relaxare spirituală, care îl scot, practic, din tumultuoasa solicitare cotidiană de la primărie. Mulţumim, domnule primar! Vă mai aşteptăm să veniţi în Cercul ASTRA.

Domnul profesor Ovidiu Cormoş, vicepreşedinte al Cerului ASTRA, a avut un discurs patriotic, amintind, printre altele, de tragedia combatanţilor români în Al Doilea Război Mondial la Cotul Donului - Stalingrad.

Doamna profesoară Monica Pop a deplâns, în alocuţiunea domniei sale, faptul că unii membri s-au folosit de activitatea în Cercul ASTRA, pentru obţinerea unor examene de gradul I sau doctorate şi că mulţi dintre dascălii iernuţeni refuză să se implice activ în activitatea cercului.

Domnul Marius Nanu, cel care a scris pentru cotidianul „Cuvântul liber" multe articole despre activităţile cercului, a început prin a menţiona unele excursii cu adevărat superbe, cum ar fi cele de la mănăstirea Dervent, la Păltiniş şi la Cămpia Libertăţii din Blaj. A mai vorbit apoi despre raptul teritorial al Basarabiei, de către Rusia comunistă, în urma celui de Al Doilea Război Mondial. A încheiat afirmând că în opinia sa Imnul Naţional al României, Tricolorul României şi folclorul românesc sunt cele mai frumoase din lume!!!

Domnul Vasile Dâmbianu a vorbit mai întâi despre începuturile Cercului ASTRA din Iernut, iar apoi a vorbit, revoltat, despre trădătorii de neam şi despre tendinţele malefice ale unor forţe oculte de a dezmembra actualul teritoriu al României.

În finalul întâlnirii, domnul profesor Teodor Alecu a repetat o maximă celebră: „Să punem toţi umărul, totul spre binele naţiunii". Aşa este, domnule Alecu!

Şedinţa jubiliară a Cercului ASTRA Iernut s-a încheiat practic apoteotic, domnul Sever Pop oferind tuturor membrilor câte o garoafă.

Lasă un comentariu