CJ Mureş a repartizat sumele pentru echilibrarea bugetelor locale şi pentru drumurile judeţene!

Distribuie pe:

Întrunit în şedinţă extraordinară, ieri, 1 martie 2017, Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat hotărârea privind repartizarea, pe anul 2017, a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Mureş şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Astfel, a fost aprobată repartizarea sumei de 28.547.000 lei pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi (sau) de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate.

În aceeaşi şedinţă, s-a aprobat repartizarea sumei de 10.425.000 lei în vederea finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

De această dată, Primăria Târgu-Mureş a fost exceptată de la repartizarea de sume, întrucât, „după consultări între cele două instituţii, s-a considerat că aceasta dispune de suficiente fonduri şi s-a preferat să fie ajutate primăriile aflate în nevoie", potrivit unei declaraţii de presă a domnului Alin Mărgineanu, director economic la CJ Mureş.

Autorităţile deliberative şi executive ale administraţiei publice locale cărora le-au fost repartizate aceste sume au obligaţia alocării şi utilizării lor conform destinaţiilor prevăzute de lege şi cu respectarea metodologiilor legal aprobate.

În expunerea de motive, se precizează că, în conformitate cu Legea bugetului de stat nr. 6/2017, judeţului Mureş i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale totalizând 10.425.000 lei, repartizarea acestora pe unităţi administrativ-teritoriale realizându-se în funcţie de lungimea şi starea tehnică a drumurilor, după consultarea primarilor.

Totodată, judeţul Mureş a primit sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale totalizând 70.529.000 lei.

„Din această sumă 10.000.000 lei se alocă pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul Internaţional Transilvania Târgu-Mureş, diferenţa şi sumele din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale fiind repartizate după cum urmează: 27% pentru bugetul Judeţului Mureş; 73% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, astfel: 20% din sumă, prin hotărârea CJ Mureş, şi 80% din sumă - prin decizia şefului de administraţie al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mureş.

CJ Mureş a fost înştiinţat prin adresa Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mureş nr. 21434/22.02.2017 cu privire la sumele pentru echilibrarea bugetelor locale care urmează a fi repartizate pe unităţi administrativ-teritoriale, acestea totalizând 28.547.000 lei, din care: 8.837.000 lei sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi 19.710.000 lei sumă aferentă cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Pentru fundamentarea repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, CJ Mureş a solicitat unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ transmiterea unor date privind programele şi proiectele de dezvoltare locală, arieratele înregistrate la data de 30.11.2016 şi situaţia drumurilor judeţene sau comunale aflate în administrarea acestora", se arată în expunerea de motive.

Pentru echilibrarea bugetelor locale, cele mai mari sume le-au primit primăriile din Sovata (823.000 lei), Miercurea Nirajului (805.000 lei), Sângeorgiu de Pădure (706.000 lei) şi Fărăgău (485.000 lei), iar cele mai mici - Apold (66.000 lei) şi Veţca, Corunca, Ghindari şi Bogata - cu câte 210.000 lei.

Pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, cea mai mare sumă - 40.000 lei - a primit-o Primăria Bereni, câte 35.000 de lei - Ghindari şi Gorneşti, iar câte 30.000 de lei au primit Sovata, Miercurea Nirajului, Aluniş şi Mica. Sume de câte doar 5.000 de lei au fost repartizate către Sângeorgiu de Pădure, Acăţari, Bichiş, Cristeşti, Ernei, Găneşti, Glodeni şi Veţca.

Lasă un comentariu