Exigența și seriozitatea - două criterii importante în reușita și ascensiunea profesională

Distribuie pe:

Activitatea profesională a dnei prof. dr. Maria Kozak este o carte de vizită remarcabilă. Între reperele profesionale, amintim: profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian" din Tg.-Mureș, inspector școlar pentru Limba și Literatura Română și Limba Latină, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș - statut care solicită și impune stringența unei conduite ireproșabile ca om și specialist în educație. Este doctor în Filologie și are peste 60 de articole și studii științifice publicate în țară și străinătate. Este membru corespondent ARA (Academia Româno-Americană de Arte și Științe), membru corespondent INST (Institutul Austriac pentru Cercetarea Literaturii Internaționale și a Științelor Culturale), membru al Centrului de Studii literare „G. Vieru", membru în Corpul Național al Experților în Management Educațional, membru în Consiliul științific al Bibliotecii Județene Mureș, membru în Comisia Națională de Specialitate - Limba și Literatura Română, membru în Grupul de lucru pentru elaborarea programelor școlare pe discipline/module - Restructurarea curriculumului național în învățământul liceal"- POSDRU/ 55/1. 1/S/31536 (Centrul Național de Evaluare și Examinare, București), membru în Grupul de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru olimpiadele naționale.

Dna Mioara Kozak, cea care conduce ,,frâiele" învățământului mureșean, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, creativă și perseverentă, ne împărtășește din ,,secretul sucesului"...

Mioara Kozak: „Sub această identitate mă aflu printre semeni, trăind la modul intens timpul pe care îl străbat. Cum o spuneam și altădată, rostirea și gândirea și scrierea cuvântului sunt partea cea mai rezistentă a trecătoarei noastre ființe. «Coborârea» în/prin scris, împreună cu ceilalți sau doar cu mine însămi, pe lângă plăcerea călătoriei (în)spre lăuntrul ființei, reține clipa cât o veșnicie a emoției intens trăite cu care ne pierdem ca să ne regăsim, de fiecare dată, sub semnul iubirii.

În plan profesional m-am dedicat domeniului generos al educației, afându-mă într-un neîntrerupt dialog cu mentorii și discipolii școlii, cu credința că aici, mai mult decât în orice alt domeniu, există o scară axiologică a valorilor ce aduc lumină, valori care pledează pentru regenerarea nobleței umane într-o lume a incertitudinilor (care, nefericit, simulează declinul).

Cred că Femeia poate avea și un parcurs profesional tradus astăzi prin «carieră», dar poate fi, în același timp, soție și mamă. Este echilibrul fragil în care încerc să mă mențin într-un timp ca netimpul în care mă străduiesc să ofer familiei, soțului și copiilor mei (Mira - elevă în clasa a VI-a și David - student al Facultății de Drept din București), ceea ce mi-a fost cultivat prin educație de către părinții mei: demnitatea, onestitatea, discreția, frumusețea morală, lecția iubirii și a generozității. Familia îmi oferă confortul și liniștea ca pe o recreație absolut necesară, timp prielnic al găsirii și regăsirii.

Rolul femeii în societate cred că este acela de a inspira, de a armoniza contrariile, de a găsi, prin tact și înțelepciune, calea dialogului civilizat - tot mai rar întâlnit astăzi. Comunicarea este esența colaborării interumane și nu putem renunța la acea cultură a dialogului care ne definește ca oameni și ne arată cât de frumoși suntem pe dinlăuntrul nostru. Aș atribui Femeii rolul de educator, plecând de la rolul pe care mama îl are în raport cu propriul copil, rol pe care îl poate extinde la nivelul întregii societăți. Așa cum mama sădește în copil principii ca adevărul, verticalitatea, credința în bine, așa poate să imprime și societății în care trăiește valori ale educației reale. Educația se ridică deasupra evenimențialului accesând sensurile mari, cu bătaie lungă în timp. Percepția valorilor ar trebui să beneficieze de o etică a neuitării.

Dacă reușesc să înrămez în lumină o pagină din propria egografie e semn al trecerii mele printr-un segment de timp, e urma care mărturisește... Voi continua să îmi măsor timpul în căutări, suișuri și coborâri, aflată mereu în călătoria ființei, cu credința că omul, dacă este motivat, poate fi statornic, astfel încât iluzia să o transforme în sursă a inspirației care să funcționeze în realitatea obiectivă a societății contemporane.

Am convingerea că omul de la catedră va semna cotinuu printr-un modus vivendi fericit un «pact referențial» istoric, fundamentat pe sinteza unei vieți și a unei istorii trăite ca martor sau agent al ei, (re)scriind contractul cu sinele al omului de cultură.

Doresc tuturor femeilor reușită în tot ceea ce fac, încredere, frumusețe interioară, seninătate și toată bucuria ce vine odată cu acestea! Și nu uitați: în înălțimi vor să trăiască toți. Dar adevărata bucurie are loc în timpul urcușului! Nu uitați că timpul este emoție și amintiți-vă mereu că un surâs deschide o lume!

Tuturor, o primăvară senină, aducătoare de bucuria începutului de Început!"

Lasă un comentariu