PE ÎNTUNERIC GÂNDIM MAI OBIECTIV

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Toronto, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care trebuie să ia decizii dificile reușesc să reflecteze cu o mai mare obiectivitate atunci când analizează diverse aspecte pe întuneric, întrucât stingerea luminilor reduce intensitatea emoțională, permițând oamenilor să își păstreze luciditatea.

„În studiul nostru, le-am cerut participanților să acorde note pentru o varietate largă de teme, precum iuțeala sosului pentru aripioare de pui, agresivitatea unor personaje fictive, gradul de atractivitate al unor persoane și gustul a două băuturi fără alcool, servite în condiții diferite de luminozitate.

Astfel, am aflat că emoțiile sunt mai intense pe lumină puternică (sosul are un gust mai iute, personajele sunt percepute ca fiind mai agresive, iar oamenii par mai atrăgători. Participanții au băut mai mult suc în zilele însorite și mai puțin în cele noroase).

Efectul pe care lumina strălucitoare îl are asupra sistemului de emoții uman ar putea fi rezultatul faptului că aceasta este percepută ca o sursă de căldură, iar perceperea căldurii poate să declanșeze o serie de emoții, intensificând reacțiile emoționale inițiale pe care oamenii le au față de diverși stimuli, inclusiv față de produse și de persoane.

Cele mai multe dintre deciziile mărunte din viața de zi cu zi sunt luate pe lumină, însă noi am descoperit că reducerea intensității luminoase îi ajută pe oameni să ia decizii mai raționale și să încheie mult mai ușor sesiunile de negocieri.

Pe de altă parte, am constatat că în zilele însorite persoanele predispuse la depresie pot să devină chiar și mai deprimate, deoarece chiar și emoțiile negative devin mai intense pe lumină puternică. 

Lasă un comentariu