CALITATEA DE PĂRINTE NE CREŞTE SPERANŢA DE VIAŢĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii suedezi de la Karolinska Institute din Stockholm, citaţi de descopera.ro, susţin că bărbaţii şi femeile care au cel puţin un copil au un risc de deces mai scăzut în comparaţie cu persoanele care nu sunt părinţi.

„În cercetarea noastră, am studiat speranţa de viaţă a bărbaţilor şi a femeilor născuţi între 1911 şi 1925 din Suedia (în total peste 1,4 milioane de persoane), luând în considerare şi factori precum statutul marital şi prezenţa copiilor.

La vârsta de 60 de ani, diferenţa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a fost de doi ani pentru bărbaţi şi de 1,5 ani pentru femei, în comparaţie cu semenii lor care nu aveau copii.

Până la vârsta de 80 de ani, bărbaţii care erau părinţi aveau, în medie, o speranţă de viaţă de încă şapte ani şi opt luni în comparaţie cu cei şapte ani în cazul celor care nu erau părinţi.

În cazul mamelor, speranţa de viaţă la 80 de ani era de nouă ani şi şase luni, în timp ce la femeile fără copii aceasta era de opt ani şi unsprezece luni.

Astfel, am constatat că statutul de părinte este asociat cu o creştere a longevităţii, în special la vârste înaintate.

Studiul nostru nu a făcut decât să sublinieze că părinţii pot beneficia de pe urma ajutorului social şi financiar al copiilor lor la vârste avansate, lucru de care persoanele fără copii sunt private. În plus, indivizii fără copii tind să aibă un stil de viaţă mai puţin sănătos decât cei care sunt părinţi.

Asocierea dintre statutul de părinte şi speranţa mai lungă de viaţă a fost observată atât la persoanele căsătorite, cât şi la cele necăsătorite, însă pare să fie mai accentuată la bărbaţii singuri, în vârstă.

Acest lucru se poate datora faptului că bărbaţii necăsătoriţi se bazează mai mult pe susţinerea copiilor lor în absenţa unei partenere de viaţă", explică oamenii de ştiinţă suedezi. 

Lasă un comentariu